Heel eerlijk: wat maakt het uit hoelang je kind wordt. Vrij weinig. Toch is het fijn om een richtlijn te hebben. We leggen je zo uit waarom. Om een schatting te maken van hoelang je kroost wordt, bestaat er een formule.

Om even terug te komen op het 'Waarom zou je het graag willen weten?'. Omdat het interessant kan zijn, vooral als jij klein van stuk bent en de vader van het kind heel lang (of andersom). Daarnaast, omdat we hier op de redactie ervaring hebben met een gemiddelde en de middelste spruit afwijkt van deze groei. Nee, de alarmbellen gaan niet meteen af, want het is "maar" een schatting, maar toch kwam er een check in het ziekenhuis en wordt de lengte nu in de gaten gehouden. Soms kan er een groeihormoonafwijking zijn of is het coeliakie. Daarom is het altijd goed om de groeicurve in de gaten te blijven houden.

LEES OOK: Boob Talk Amanda: 'De alarmbellen gingen niet meteen af, toch was het foute boel'

De formule

Anyway. De formule die hieronder beschreven is, is wederom een schatting. Daarnaast spelen genetische factoren mee. Is je schoonmoeder bijvoorbeeld heel klein, maar je partner niet, dan kan het nog steeds zo zijn dat je kind ook kleiner blijft. Niks aan de hand, gezondheid boven alles! Maar goed, soms zijn dit soort formules ook gewoon leuk. Komt 'ie:

Geschatte lengte Jongen = 44,5 + 0,376 * lengte vader + 0,411 * lengte moeder

Geschatte lengte Meisje = 47,1 + 0,334 * lengte vader + 0,364 * lengte moeder

Skeletleeftijd

Toen we hier in huize Mompany een groeiachterstand opmerkten, werd de skeletleeftijd gemeten. Hierbij maken ze een röntgenfoto van de handen van het kind en kijken of dit past bij de leeftijd en lengte. Als de skeletleeftijd lager is dan de echte leeftijd van het kind, dan kan het op een groeiachterstand duiden. Hoeft dus niet. Gewoon goed om in de gaten te houden.