Geplaatst op Geef een reactie

Zo begeleid je je kinderen in het gebruik van digitale media!

kindjes ipad

The Mompany werkt samen met Kindergarden. Op Kindergarden zelf huizen flink wat pedagogische experts, met een mooie, bewuste visie. Met deze visie willen we je graag kennis laten maken en daarom zullen we de komende tijd steeds interessante artikelen over verschillende onderwerpen delen. Met deze keer: Hoe kun je kinderen begeleiden in het gebruik van digitale media? Pedagogisch medewerker Denise van Kindergarden weet hoe lastig dit soms kan zijn. Ze deelt haar ervaringen en geeft tips.

Digitale media is tegenwoordig niet meer weg te denken. Kijk bijvoorbeeld maar eens om je heen bij de kantine van een sportvereniging en je ziet veel kinderen met een mobiel of tablet in hun handen. Het is bijzonder dat ze zichzelf hebben aangeleerd hoe de apparatuur en apps allemaal werken. De allerkleinsten zijn al druk aan het ‘swipen’, maken puzzels en de wat groteren verbazen ons met vlogs op YouTube. En wij ouders? Wij kunnen er ook wat van. Hoeveel zijn er niet met hun mobiel in de weer, terwijl de kinderen aan het spelen zijn? Hoe makkelijk ook om een kind stil te houden in een restaurant met een tablet of telefoon. Geen kind zal tegenstribbelen!

Grenzen stellen

Je ontkomt niet aan digitale media, maar je kunt er wel grenzen aan stellen. Als pedagogisch medewerker en ouder van drie kinderen, weet ik hoe lastig dit kan zijn. De grootste uitdaging is om een goede balans te vinden. Naast digitale media moet er ook tijd zijn om buiten te spelen, te sporten, te lezen, voldoende te slapen en met elkaar te praten en te lachen.

Begrip van media

Kinderen weten van jongs af aan al goed hoe de functies en apps van digitale apparatuur werken. Maar hoe help je hen digitale media ook te begrijpen en hoe kun je problemen voor zijn?

Tip: Laat je kind vertellen
Samen praten over media is de beste manier om goed zicht te krijgen op wat je kind al begrijpt en waarin je jouw kind kunt ondersteunen. Help je kind met media op weg door te vragen wat het ziet. Zo leren jonge kinderen dingen benoemen en te focussen. Ook trainen ze zo hun geheugen. Het is vooral belangrijk dat je kind in zijn eigen tempo vertelt wat het ziet. Door emoties in een boek of op een scherm te benoemen, oefent het gelijk met empathie. ‘Hoe kijkt de prinses?’, ‘Is zij blij of boos?’ ‘Waarom?’

Tip: Stel je kind gerust
Je kind kan bang worden van iets dat op het scherm voorbij is gekomen. Vooral vanaf vier jaar kunnen kinderen hier last van hebben. Voor hen is alles echt. Daarom heeft het geen zin te zeggen dat monsters niet bestaan of dat het geen bloed is, maar ketchup. Je kunt beter geruststellen en troosten, bijvoorbeeld door een knuffelbeest te geven of een nachtlampje aan te laten.

Het scherm de baas

Van jongs af aan heeft het scherm een grote aantrekkingskracht. Het drukken op knopjes en de kleuren, bewegingen en geluidjes die jonge kinderen daarmee oproepen, stimuleren het beloningssysteem in hun hersenen. Alleen zijn lang niet alle apps en spelletjes die zij leuk vinden goed voor hun ontwikkeling. Daarbij leren jonge kinderen het meeste in de echte wereld: hoe dingen ruiken, voelen en bewegen.

Tip: Leer je kind dat het zelf kan stoppen
Het stellen van grenzen aan schermtijd is niet alleen belangrijk om tijd over te houden voor andere dingen. Een kind leert ook dat jij de baas bent over het scherm en niet andersom. Kinderen hebben jouw sturing hierbij hard nodig. Leer je kind dat het zélf kan stoppen met media. Een kookwekker of alarm op je telefoon helpt jou én je kind de tijd in de gaten te houden. Gaat het wekkertje? Time’s up!

En er zijn nog veel meer tips. Het hele artikel lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *