Gepost op

De wereldreis van Felicia en haar gezin: de do’s en dont’s op Hamilton Island

Felicia Hamilton Island

‘You can take a girl out of the tropics, but you can’t take the tropics out of a girl’. This girl in dit geval, want ik kan niet zonder zon. Toch die roots hè! En dus moest er ook een tropische bestemming worden toegevoegd aan ons lijstje droomplekken. Als je de oostkant van Australië bereist, mag een tripje naar de Whitsundays eigenlijk niet ontbreken – kwam dat even goed uit! Deze keer vertel ik je wat je wel én niet moet doen op Hamilton Island, de gateway naar blijkbaar één van de mooiste stranden ter wereld: Whitehaven Beach.

When on Hamilton Island:

DO:

❤ Zorg dat je een trip naar Whitsunday Island (met award winning Whitehaven Beach) regelt! Je hebt een aantal opties en wij kozen voor de kleine ferry. Let op: als je kleine kindjes hebt, mag je maar een halve dag boeken! Dit in verband met de warmte en het kleine aantal voorzieningen op het eiland. De tocht er naartoe is al geweldig, langs allerlei baaien en kleine eilandjes en je krijgt gratis drankjes en muffins aan boord. Grappig detail: het spierwitte zand op Whitehaven Beach is het enige zand ter wereld dat nooit gloeiend heet wordt! Nogal fijn voor tere kindervoetjes. Enige nadeel van deze trip: de boot mag niet direct bij het strand aanmeren dus je word in groepjes overgezet. Dit duurt ein-de-loos en gaat dus van je toch al niet lange tijd af… Heel jammer, want elke minuut telt op dit wonderschone plekje! Heb je iets oudere kindjes, ga dan een hele dag en doe ook de wandeltocht over het eiland.

❤ Een drankje doen bij One Tree Hill tijdens zonsondergang. Want je hebt sunsets en SUNSETS! Het uitzicht over Hamilton Island en de zee is hier zo adembenemend mooi dat een bezoek aan dit plekje echt een must is. Overdag trouwens ook, maar op dit tijdstip helemaal. Grote kans dat je niet alleen bent, maar er is meer dan genoeg ruimte om van de prachtige kleuren te genieten. En vergeet niet om de passion fruit caipiroska te bestellen.

❤ Blijf je lekker een dag op Hamilton Island? Ga dan vooral naar Catseye Beach: een lang zandstrand dat heel geleidelijk dieper wordt. Ideaal voor kinderen dus! Bij eb kun je eindeloos ver door het water struinen op zoek naar schelpen en roggen, en bij vloed moet je echt met een kayak of sup board de zee op. Wij deden dit met Alba én George en het was nogal een succes!

❤ Zoals eigenlijk voor heel Australie geldt: smeer je kinderen en jezelf heel goed in! De zon is hier echt meedogenloos en goed smeren is noodzakelijk. Wij moesten eerst een beetje lachen om de literflessen zonnebrand die iedereen hier bij zich heeft, maar gingen al snel overstag. Een tube per week gaat er zo doorheen, dus waarom dan niet meteen groots inslaan?

Location, location, location… Zeker als je op een eiland als dit verblijft. Want je bent hier vanwege het uitzicht, de natuur en de prachtige zee. Doe goed onderzoek naar de verschillende ‘wijkjes’ voordat je jouw accomodatie kiest, en let ook op de nabijheid van strand of zwembad: als het warm is moet je kunnen afkoelen!

❤ Gooi je eventuele schroom voor een resort of ‘package deal’ overboord: heel Hamilton Island ís een resort, en dit komt met veel voordelen! Zo krijg je standaard een coole buggy bij je appartement (nogal leuk om hiermee over het eiland te cruisen!), eten kinderen bij veel restaurants gratis mee, en het gebruik van kayaks, sup- en surfboards op Catseye Beach is inclusief!

❤ Geloof het of niet: schaf een reisweegschaal aan. Huh? Jawel, zo één met een haak eraan. Want op de vlucht naar Hamilton Island mag je minder bagage dan normaal meenemen en dat vergt heel wat passen en meten (in ons geval zelfs een extra tas). De aanschaf kost minder dan extra bagage inchecken!

❤ Even geen zin in het strand? Wandel dan het natuurpark in. Het is wat steil, maar je ziet zoveel mooie vogeltjes en bloemen, het uitzicht is wederom geweldig en je kunt her en der naar piepkleine strandjes afdalen. Ik liep er ook hard en kwam elke keer zó gelukkig thuis!

DON’T:

☹ Was (en ben!) ik eerder lyrisch over het Australische eten, hier op Hamilton Island is dat wel even anders. Misschien komt dat doordat alle restaurants in principe onder hetzelfde resort vallen, maar we waren keer op keer teleurgesteld. Te veel, te vet, te smakeloos en nul gezond. Zelfs het ijs van de enige ijswinkel op het eiland was écht niet lekker. Jammer! Lekker naar de supermarkt en zelf koken dus (let op: alles is duur in verband met de overtocht!).

☹ Ben je van het type ‘lekker bakken in de zon’? Don’t try this here, je verbrandt genadeloos, met alle gevolgen vandien. Zelfs op een bewolkte dag moet je jezelf extreem goed beschermen!

☹ Stel je (eerste) surfervaring niet uit totdat je hier bent! Ik deed dit wel en heb nu eeuwig spijt. Want: het water is heerlijk warm maar er zijn nul golven. Dan ben je in Australië en heb je niet één keer op een board gestaan. Stom!

☹ Zorg dat je hier niet naartoe gaat tijdens het regenseizoen! Wij planden er zorgvuldig omheen maar hadden alsnog vrij veel regen. Weliswaar blijft de temperatuur aangenaam, maar er is vrij weinig (lees: niks) te doen met kleine kids als het de hele dag met bakken uit de hemel komt.

☹ Trap niet in het aangeprezen (vroege!) ontbijt met koala’s. Wij hoopten op een coole rondleiding door het park, maar de werkelijkheid was heel anders en veel minder leuk, helaas. Via de souvenirshop word je naar een overdekte ruimte geleid, waar je een zeer matig Engels ontbijt (inclusief witte bonen in tomatensaus) op je bord gekieperd krijgt, en een kop slappe oploskoffie. En de koala’s? Dat zijn er twee. Letterlijk. Die in een klein boompje zitten te knagen, op ongeveer vijf vierkante meter in totaal. Het zou me niets verbazen als ze in shock zijn van alle flitsende cameras de hele dag. Wij werden er in ieder geval heel treurig van.

Gerelateerd
The Travelling Toddler is met haar gezin in Noosa en praat ons bij
Felicia is op wereldreis met haar gezin en vertelt alles over de eerste bestemming: Byron Bay

Lees ook alles op haar eigen blog: The Travelling Toddler en volg Felicia en haar gezin op Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *