Geplaatst op

Week 41

Het kan zijn dat je nog steeds niet bent bevallen. Helemaal geen reden om je zorgen te maken. 93% van de vrouwen bevalt tussen 37 en 42 weken. Neemt niet weg dat je er misschien helemaal klaar mee bent. Hoe dan ook, het gaat echt gebeuren. Echt.

Of kies je toch liever voor inleiden
Waarschijnlijk slaap je echt niet meer goed en ben je bang dat je straks geen energie meer hebt voor de bevalling. Je kunt zonder medische indicatie ingeleid worden. Weet wel dat je na week 42 pas ‘overtijd’ bent. Dan kom je onder behandeling van een gynaecoloog te staan. Overleg dit allemaal eerst goed met je verloskundige, voordat je overhaaste beslissingen neemt. En misschien moet je de bevalling gewoon natuurlijk laten verlopen, dus is afwachten het beste.

Is je baarmoedermond rijp, dan wordt de inleiding gestart met het breken van je vliezen. Is dit niet het geval, dan wordt er vaak gekozen voor vaginale tabletten of een ballonkatheter. Hierbij wordt een ballonnetje opgeblazen in je baarmoedermond.

Het kan even duren voordat je gaat bevallen. Is de inleiding gestart met het breken van je vliezen, dan beval je vaak binnen 24 uur.

Strippen kan ook
Dit is iets anders dan inleiden. Bij strippen ‘maakt’ de verloskundige met haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los, zonder ze te breken. Hierbij komen hormonen vrij die de bevalling in gang zetten. Sommige vrouwen hebben er baat bij, bij andere duurt het toch nog een paar dagen. Wacht het af of de natuur z’n werk doet.

Dit gebeurt er bij je kroost
Wat merkt je baby eigenlijk van de bevalling? In het begin helemaal niets, dan kan het zelfs zo zijn dat hij nog ligt te slapen. Pas als de weeën krachtiger worden, wordt ‘ie wakker.

Tips à la The Mompany

• Tja, je lichaam ziet er inderdaad anders uit na een bevalling. Dit trekt vanzelf weer bij. Het kan zijn dat je je wat wiebelig voelt en dat je het idee hebt dat je bekken losstaat van de rest van je lichaam. Sta daarom straks niet te snel op en til geen zware dingen.
• Laat je kraamhulp alles doen. Daar zijn ze voor en het is belangrijk dat jij je rust pakt. Ga dus niet direct koffie zetten, want jij moet lekker op de bank of in bed met je nieuwe spruit.
• Er komen momenten van onzekerheid aan. Dit is logisch, want opeens is daar (nog) een kind. Adem diep in en uit, zet je voeten op de grond, visualiseer dat je letterlijk ‘wortelt’ of ‘aardt’ en luister naar je gevoel. Raak vooral niet in paniek, want dat voelt je kind en jij schiet er zelf niks mee op.
• Het is niet geheel onverstandig om je bloedwaardes na je bevalling te laten checken. Doe dit een aantal weken nadat je bevallen bent. Check op ijzer, vitamines en andere mineralen. Je kunt je namelijk aardig moe of down voelen als je een tekort hebt van iets. Daarbij: eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt voedsel.