Geplaatst op

Week 40

Slechts 4% van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Dat is niet veel. Toch is deze dag wel bijzonder. Je zult ‘m altijd onthouden als ‘de uitgerekende datum’ en daarbij: je gaat letten op ieder krampje en pijntje.

Thuisblijven hoeft niet per se, maar we raden je niet aan om de auto naar Frankrijk te pakken. Ook al zou dat best lekker zijn.

Dit gebeurt er bij je baby
Je baby ligt met zijn hoofd omlaag in de foetushouding met de benen opgetrokken, te wachten totdat hij of zij wordt geboren. Bij de geboorte moeten alle systemen natuurlijk functioneren. Zo heeft je kind negen maanden lang aan de navelstreng vastgezeten en moet ‘ie het straks opeens alleen doen. Hij oefent nu hard met ademen, zuigen en slikken.

Vergeet geen geboorteaangifte te doen!
Als je kleine spruit er eenmaal is, moet de wettelijke vader hem of haar binnen drie werkdagen aangeven. Overigens geldt de geboortedag niet als aangiftedag. Degene die het kind erkend heeft mag nu naar de Burgerlijke Stand in de geboorteplaats. Let op: dit hoeft dus niet de woonplaats te zijn!

Als je partner de baby gaat aangeven, moet hij of zij het volgende meenemen:
• Trouwboekje of afschrift van de akte dat het kind door jullie beiden is erkend.
• In sommige gevallen een akte van naamkeuze, als je je kind de achternaam van jou wilt geven.
• En natuurlijk de naam (of namen) van je kind. Let wel goed op dat de ambtenaar de namen correct spelt. Een fout gespelde naam is moeilijk te veranderen.

Tips à la The Mompany

• Heb jij lekker zittend ondergoed bij de hand? We raden je aan de komende tijd even geen strings te dragen of synthetisch ondergoed. Vooral als je in de zomer bevalt, kan dit gaan broeien. Daarbij draag je de komende tijd een ongelooflijk charmant verband, dus take the easy road!
• Stop straks altijd wat hydrofieldoeken in je tas. Mocht je borstvoeding gaan geven en je bent op een openbare plek, dan heb je toch wat privacy. Daarbij: je baby en je borsten lekken altijd wat melk. Echt, die doeken zijn een uitvinding.
• Het kan zijn dat je baby straks enorme zuigbehoefte heeft. Misschien weet ‘ie z’n duim te vinden, maar sommige kinderen vinden een speen fijn. Dit is iets wat zich in de loop van de tijd vanzelf uitwijst. Kijk of je een organic, non-toxic variant kunt vinden.