Geplaatst op

Week 37

Je baby is vanaf deze week klaar om geboren te worden. Heb je alles bij de hand? Heb je de belangrijkste nummers in je telefoon gezet? Vaak denk je bij ieder krampje ‘OMG, hij komt!’, maar gelukkig merk je het wel wanneer het echt zo is.

Dit gebeurt er bij je baby
Die zit daar lekker warm en bereidt zich voor op de bevalling.

De fases van de bevalling

We need to talk: de bevalling
Je bevalling gaat in stappen en is bij niemand synchroon. Eerst heb je de ontsluitingsfase, vervolgens de uitdrijvingsfase – klinkt als iets heel engs, met boze geesten enz., maar het is gewoon de geboorte – en tot slot de nageboorte. Hoe snel deze fases verlopen, weet je nooit van tevoren.

Owee, owee
Nog even over die weeën. Wat zijn dat eigenlijk? Je lichaam maakt bij de bevalling prostaglandines aan. Prostaglandines worden aangemaakt in de vliezen. Het zijn hormonen die de baarmoedermond rijpen. Ze stimuleren de aanmaak van oxytocine. Oxytocine zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder wat dus weeën zijn. Hoe meer oxytocine je aanmaakt, hoe meer weeën je krijgt en hoe sneller je over het algemeen bevalt. Een snelle bevalling is trouwens niet per se prettiger. Een weeënstorm kan heftig zijn, maar ook dit is voor iedereen anders.

Karlijn van Femme-Amsterdam: “Adrenaline is het hormoon dat je zo veel mogelijk moet mijden, dit remt de productie van oxytocine en dus de weeën. Adrenaline komt vrij bij schrik, angst of onveiligheid. Begeef je dus waar je je prettig, veilig en rustig voelt!”

Het zijn fases
We zeiden het al: een bevalling verloopt in fases en die fases zien er ongeveer zo uit:

De voorbereidingsfase
De voorbereidingsfase is de geleidelijke overgang van de zwangerschap naar je bevalling. Dit gebeurt door voorweeën en harde buiken, die soms best een tijd kunnen aanhouden. Vaak weet je nog niet of je nu gaat bevallen of niet, want die buiken heb je waarschijnlijk al een tijd. Deze harde buiken en voorweeën zijn vaak onregelmatig en zorgen voor veranderingen van de baarmoedermond. Dit kan ook tot wat ontsluiting leiden, vaak zo’n 1 à 2 cm, maar dat is niet altijd het geval. Vandaar dat je van deze fase niet heel veel merkt.

De latente fase
Ja, daar ga je. In de latente fase zijn de echte weeën begonnen. Dit is ook de periode dat je kunt gaan timen. De weeën komen namelijk regelmatiger en frequenter. Gelukkig zijn ze goed op te vangen. Je kunt best nog even een gesprek voeren tijdens een wee, rondlopen of even gaan douchen. Vaak heb je na de latente fase zo’n 3 centimeter ontsluiting. Tip van The Mompany: misschien vind je het fijn om beweging te blijven. De cat-cow-pose is een uitkomst. Ga op je handen en knieën zitten en maak je rug hol en bol. Dit kan voor afleiding en ontspanning zorgen. Of probeer naar een mindfulness podcast te luisteren.

Ademhaling tijdens de latente fase
Voor praktische ademhalingsoefeningen kun je kijken bij ons prenataal yogapakket! Prenataal yogadocente Rachel van Koesveld legt uit welke ademhalingsoefening je wanneer het beste kunt toepassen.

De actieve fase
Deze fase wordt meestal omschreven als de meest heftige fase. De weeën zijn krachtig en pijnlijk en komen iedere 2-3 minuten duren vaak ruim een minuut. Het is nodig om de baarmoedermond verder open te zetten. De actieve fase begint vaak bij een ontsluiting van 4 centimeter. Is er eenmaal 10 centimeter ontsluiting dan begint de uitdrijvingsfase.

Uitdrijvingsfase
De ontsluitingsweeën gaan nu over in persweeën. Dit voelt een beetje alsof je heel nodig naar de wc moet om te poepen, ofwel: persdrang. Je verloskundige of arts geeft aan wanneer je mag persen. Het persen geeft het laatste stuk een branderig gevoel. Logisch ook, want er moet een hoofd doorheen. Dit wordt ook wel the ring of fire genoemd. Nog even doorzetten en dan kun je eindelijk je baby op je borst leggen (als alles goed gaat natuurlijk).

De nageboorte
Denk je dat je er bent – want ‘kind is eruit’ – moet je nog de nageboorte eruit persen. Gelukkig voel je hier vrij weinig van. Meestal komt de placenta er na 10 minuten à een kwartier uit. Je verloskundige geeft vaak stevige tegendruk op je buik waarbij je nog één keer moet mee persen. Yes dear, je bent nu helemaal bevallen. Overigens zijn dit wel de fases die je doormaakt tijdens een natuurlijke bevalling. Een keizersnede ziet er heel anders uit.

Hello, this is me!
Veel vrouwen vragen zich af wanneer ze de verloskundige moeten bellen. Bel altijd wanneer:
• Je minder kindsbewegingen voelt dan voorheen.
• Je regelmatige en pijnlijke weeën hebt die een minuut aanhouden en om de 3-4 minuten terugkeren.
• Je vliezen zijn gebroken en het vruchtwater groen of bruin van kleur is.
• Zijn je vliezen gebroken en is het vruchtwater helder van kleur, dan mag je bellen, maar je kunt ook wachten tot de volgende ochtend.
• Je bloedverlies hebt.
• Je twijfelt of ongerust bent.