Geplaatst op

Week 31

Aambeien of spataderen? Nee, niet prettig inderdaad. Dit komt door de toename van het bloed. Je hebt zo’n twee liter extra. Dit kan zorgen voor stuwing en dus voor uitstulpingen die je eigenlijk liever niet hebt. We hebben het er al eerder over gehad en meestal verdwijnen ze weer. Blijf niet te lang staan of zitten in dezelfde houding. Heb je een staand of zitten beroep? Wissel staan en zitten dan met elkaar af.

Probeer ook eens de Happy Baby Pose. Deze oefening staat in onze prenatale yoga-oefeningen en zorgt ervoor dat het bloed makkelijker vanuit je benen naar je hart trekt.

Dit gebeurt er bij je mini-me
Alle organen zijn rijp, behalve de longen. Hij of zij wordt ook steeds alerter. Je baby zal nu eerder bewegen als ‘ie geprikkeld wordt door bijvoorbeeld harde geluiden.

Het kan zijn dat je kind deze week haar definitieve positie inneemt voor de bevalling, maar dit hoeft niet.

Geboorteplan
Van je verloskundige krijg je de ‘taak’ om een geboorteplan op te stellen. Hierin schrijf je al je wensen rondom de bevalling op. Handig voor jezelf (je gaat als het ware visualiseren!), je partner, je verloskundige of andere mensen die op dat moment aanwezig zijn. Er komen praktische zaken in te staan over wie de navelstreng bijvoorbeeld door mag knippen, maar ook hoe je wilt bevallen. Dit kan natuurlijk altijd anders lopen en op het moment zelf kan er nog van alles veranderen.

It hurts!
Wat voor cursus je ook doet, hoe positief je mindset ook is: er moet een kind uit je. En dat doet – hoe dan ook – pijn. Wel kun je je zoveel mogelijk proberen te ontspannen. Wat je vooral niet moet doen, is je verzetten tegen de pijn. Iets wat we zijn kwijtgeraakt de afgelopen decennia, doordat we altijd maar doorgaan en niet meer echt bewust bezig zijn met ons lichaam. Mindfulness kan helpen. En ja, natuurlijk zal je altijd ‘pijn’ ervaren, maar deze pijn is nodig om je kind op de wereld te zetten. Onthoud: iedereen kan dit en jij dus ook.

Toch kan het zo zijn dat de pijn ondraaglijk wordt. Dan kun je kiezen voor pijnbestrijding. Sommige pijnbestrijdingsmethodes kunnen thuis worden toegepast, voor andere moet je toch echt in het ziekenhuis zijn. Vraag je verloskundige om meer informatie.

Tips à la The Mompany

• Weet jij al hoe je je verlof gaat indelen? Wat je precies nog moet doen? Je kunt nooit zeggen wanneer je kind precies komt, dus daarom is het fijn om zoveel mogelijk ‘klusjes’ voor je verlof te hebben afgerond. Denk na hoe en aan wie je je werk overdraagt, kijk of er nog belangrijke dingen in huis gedaan moeten worden en check of je alles hebt voor de babykamer. Zo hoef je lekker alleen nog maar te relaxen en kleertjes te wassen. Probeer echt zoveel mogelijk te ontspannen tijdens je verlof!
• Volg naast een zwangerschapscursus ook een borstvoedingsinformatiemiddag (of avond). Dan ben je zo goed mogelijk voorbereid op de bevalling en kraamtijd. Borstvoeding kan de eerste week namelijk echt lastig zijn, omdat het op gang moet komen en nieuw is voor je baby. En voor jou…
• Weet jij al wat voor soort luiers je in huis gaat halen? En heb je al aan kunstvoeding gedacht, mocht je daar voor kiezen? Er zijn zoveel alternatieven. Zo heb je bijvoorbeeld wasbare luiers (die echt heel leuk zijn), bamboe luiers of speciale apps waar de beste luieraanbiedingen van dit moment zijn. Als je aan kunstvoeding denkt, heb je natuurlijk de grote merken, maar ook goede alternatieven. Denk eens aan geitenmelk of biologische voeding. Deze kun je vaak halen bij de biowinkel.