Geplaatst op

Week 27

Dit gebeurt er bij jou

Vanaf nu gaat het snel met de buik. Je lichaam maakt reserves aan de voor de baby. Ook in deze periode is het weer goed om gezond en voedzaam te eten. En zoveel mogelijk te bewegen. Blijf lenig en fit, maar alleen als je daar behoefte aan hebt natuurlijk. Het is belangrijk om in beweging te blijven, maar leg jezelf vooral niets op. Tijdens je zwangerschap spreken je hormonen genoeg, dus laat die kritische stem even achterwege.

Dit gebeurt er bij je mini-me
Je baby groeit gestaag door. Je zult meer bewegingen voelen en krijgt ook steeds meer contact met hem of haar. Het blijft bijzonder om te merken dat er een mensje in jou groeit. Ze zeggen toch ook weleens: ‘Het leven valt niet begrijpen, totdat er een baby in je buik groeit’. True that.

Wiggle wiggle

Au, pijn in je bekken
Het zwangerschapshormoon (daar zijn ze weer!) progesteron zorgt ervoor dat het kraakbeen en de gewrichten in het bekken gaan verweken. Ter voorbereiding op de bevalling moeten de gewrichten soepel worden. Logisch. De twee helften van het bekken worden verbonden door het schaambot (symfyse) en het onderste deel van de wervelkolom (sacrum).

De bekkendelen kunnen ten opzichte van elkaar verschuiven als de verweking te sterk is. De spieren en banden rond het bekken moeten dan extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Dit kan een pijnlijk gevoel geven rond het schaambot en/of in de onderrug. Het kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen. Leg dit sowieso voor aan je verloskundige. Kijk ook eens bij onze yoga-oefeningen van prenataal yogadocente Rachel. Ze heeft goede oefeningen voor je bekken.

Colostrum (awkward, maar heel normaal!)
Vanaf de 26ste week kan er iets uit je tepel komen. Een dikke, gelige vloeistof. Dit kan vrij oncomfortabel voelen. Als in: “What the…” Geen zorgen, het is colostrum, de eerste moedermelk. Het bevat veel eiwitten, antistoffen en mineralen om je baby te beschermen tegen infecties. Daarnaast werkt het laxerend voor je kind en helpt zo de eerste ontlasting kwijt te raken.

Het hoeft overigens niet dat je wat colostrum verliest. Het kan ook pas gebeuren als je baby geboren is.

Tips à la The Mompany

• Drink je wel genoeg water? Op een of andere manier zijn zwangere vrouwen geneigd minder snel water te drinken overdag. Vaak hebben ze dan ’s avonds veel dorst. En dat is niet handig, want dan moet je ‘s nachts weer extra plassen enzo. Drink dus genoeg (1,5 – 2 liter) verspreid over de dag.
• Mogen we je één tip geven? Investeer – buiten kledingstukken om die lekker zitten – ook in goede sneakers! Laat je voeten opmeten – door vochtophoping kun je een maat groter hebben – en maak ze stevig vast. Dit scheelt zoveel.
• Plan eens een vrije dag in. Niet om wassen te draaien of boodschappen te doen, maar om gewoon even helemaal niets te doen. Steek kaarsen aan, zet je favoriete muziek op en/of mediteer een beetje. Zet die telefoon eens uit, check ook geen mail/social media en maak een lijst met wat je nog allemaal moet doen voordat de baby komt. Zo creëer je ruimte en rust in je hoofd.