Geplaatst op

Week 26

Dit gebeurt er bij jou
We zeiden het al eerder: Vermijd stress waar kan. Vooral als je stress op werk ervaart, is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Onthoud één ding: je kind en je gezondheid gaan nu voor, de rest is niet zo belangrijk. Althans, als er geen levensbedreigende situaties zijn natuurlijk.

Mocht je toch stress ervaren, zoek dan mensen op bij wie je je prettig voelt. Of praat met iemand. Vaak kan het ook verhelderend werken om een haptonoom op te zoeken of een coach. Dit is helemaal niet gek en je voelt je erna een stuk beter. De hormonen zorgen nou eenmaal voor wat meer angstige momenten, het is aan jou hoe hier mee om te gaan.

Ontwikkelingen bij je baby
De komende weken worden de overlevingskansen van je baby buiten de baarmoeder steeds groter. Vanaf week 28 neemt het risico op infecties af en wordt een vroeggeboren baby ook wel ‘prematuur’ genoemd. Natuurlijk hopen we niet dat de baby nu al gebeuren wordt. Hoe langer je kind blijft zitten, des te beter het is. Zowel voor jou als je kroost.

Is dit nou een harde buik?
Soms voel je de spieren van je baarmoeder samentrekken. Op zo’n moment staat er aardig wat spanning op je buik. Dit worden ook wel ‘harde buiken’ genoemd. Het voelt misschien niet echt prettig, maar voor je baby zijn deze contracties zeer nuttig. Ze prikkelen en stimuleren namelijk de zenuwen van je kind.

Rust
Hoe verder je in je zwangerschap zit, hoe vaker je harde buiken gaat krijgen. Ze kunnen ook ontstaan als je je te veel inspant of te druk maakt over dingen. Even wat rustiger aan doen dan. Wees niet bang, ze zorgen niet voor ontsluiting en gevaarlijk zijn ze ook niet.

Aan het einde
Een paar weken voor de bevalling worden ze ook wel oefenweeën genoemd. Op dit moment zijn de harde buiken ook iets gevoeliger. No worries, hoort er allemaal bij!

Tips à la The Mompany

• Heb je pijn rondom je baarmoeder of bij je schaambot en voelt het als een soort spierpijn? Dit wordt ook wel bandenpijn genoemd. Niet te verwarren met bekkenpijn. Dat bespreken we in de volgende week. Bandenpijn ontstaat door de groter wordende baarmoeder die ‘leunt’ op je banden. Hierdoor ga je ook een beetje ‘waggelen’. Maak geen onverwachte bewegingen en gebruik eventueel een buikpijn. Mocht de pijn echt ondraaglijk worden, vraag dan je verloskundige om advies.
• Smeren, smeren, smeren. Smeer je dagelijks (misschien wel twee keer per dag!) in met een lekkere olie. In Aziatische landen gebruiken ze kokos- en olijfolie. Maar er zijn genoeg alternatieven. Kies voor een olie die jij lekker vindt ruiken en voelen. In ons ‘Mama Care’ beauty pakket vind je een hele lekkere olie van Soapwalla. De Giftbox shop je hier.
• Zin om nog even alleen weg te gaan voordat je gaat bevallen? Is helemaal niet zo’n slecht idee. Er zijn veel vrouwen die even een weekendje alleen boeken. Of een yogaretreat opzoeken, speciaal voor zwangere vrouwen. Soms is het fijn om nog heel even tot jezelf te komen voordat je de ‘momager’ gaat uithangen.