Geplaatst op

Week 25

Dit gebeurt er bij jou
Wat is die zwangerschapsgloed, ofwel ‘the glow’ nou eigenlijk? Vaak zien anderen al voordat jij weet dat je zwanger bent, dat jij zwanger bent. Iets in je gezicht ‘tekent’. Dit heeft te maken met hormonen. Je huid kan er blakend van gezondheid uitzien, maar ook heel slecht. Neem eens een goede gezichtsbehandeling en maak tijd om je gezicht – gifvrij – schoon te maken.

Is je bloeddruk aan de hoge kant? Dan wordt waarschijnlijk geadviseerd om wat meer rust te nemen. Wat je nog meer kunt doen, overleg je met je verloskundige.

Dit gebeurt er bij je baby
Kan je partner de hartslag van jullie kind horen? Probeer het maar eens. De beste plek om te luisteren is zo’n tien centimeter onder de navel. Geen paniek als je niets hoort. Het kan, het hoeft niet! Om het geluid eventueel te versterken kun je de kartonnen binnenkant van een wc-rol gebruiken.

Tips à la The Mompany

• Dat een bevalling pijn gaat doen, dat is een feit. Maar iedere vrouw kan het aan en iedere vrouw ervaart het anders. Je komt tijdens een bevalling een soort oerkracht naar boven van heb ik jou daar. Maar mocht je toch liever voor pijnstilling gaan, ga dan eens bij je verloskundige te rade. Een waterbevalling kan ook pijnstillend werken trouwens. Tegenwoordig worden dingen als hypnobirthing of homeopathie ook steeds bekender. Kijk of dit iets voor jou is. En beoefen onze mindfulness tips. Expert Saskia heeft een speciale reeks voor de bevalling gemaakt.
• Denk ook eens goed na over de plek van de bevalling. Bespreek dit goed met je partner. Rond de 30e week van je zwangerschap is het handig om na te gaan denken over een geboorteplan, dit kun je zelf opstellen. Op www.deverloskundige.nl vind je hier een handig format voor. Dit is een leidraad tijdens de bevalling, maar het kan altijd anders lopen.
• Bedenk ook wie je bij de bevalling wilt hebben. Wel eens gedacht aan een ‘doula’? Dit is een bevallingscoach die je door de bevalling heen leidt.