Geplaatst op

Week 24

Dit gebeurt er bij jou
Het gaat nu hard met de groei. Het zou zomaar kunnen dat je nu ongeveer een halve kilo per week aankomt. No worries, deze kilo’s kun je er allemaal weer af krijgen na de bevalling. Blijf gezond eten en eet kleine porties op een dag. Een craving hier en daar is niet erg, maar laat jezelf niet continu gaan.

It’s time for sex, baby!
De meeste zwangeren hebben in het begin van hun zwangerschap geen zin in seks, want: moe, lusteloos, misselijk. Daar kan nu verandering in komen. Geniet ervan en wees niet bang dat het schade kan brengen aan je ongeboren kind. Dat gebeurt namelijk niet. Althans, dat is nog nooit voorgekomen.

Dit gebeurt er bij je kroost
Je zou zeggen dat alles kleiner is bij een baby. Dat is niet helemaal waar. De nu ontwikkelde evenwichtsorganen zijn net zo groot als bij ons. Je zult merken dat je kindje steeds hardere bewegingen gemaakt. Hij is flink aan het spelen en bewegen.

Vanaf deze week is jouw baby ‘officieel’ levensvatbaar te noemen. Het is nog wel heel klein, maar de overlevingskans is flink. Met intensieve zorg kan je baby overleven. Laten we er maar niet vanuit gaan dat het nu al geboren wordt. Ergens toch wel een geruststelling, dat het kan overleven.

Tips à la The Mompany

• Hoe ga je de opvang regelen? Blijf je überhaupt werken? En heb je liever een crèche of gastouder? Misschien heb je wel geluk met opa’s en oma’s in de buurt.
• En wat als je nou weer aan het werk gaat en je wilt borstvoeding blijven geven? Dan zal je moeten kolven. Dit kan in de baas z’n tijd, de eerste negen maanden. Maar bespreek dit wel goed voordat je met verlof gaat. In totaal mag je ongeveer een kwart van je werktijd hier voor gebruiken. Mocht je in de buurt van je werk wonen, dan mag je dus ook naar huis om je kind te voeden. En anders moet je in een geschikte ruimte kunnen zitten op je werk. Vraag of deze aanwezig is.
• Neem een moment voor jezelf per dag om bezig te zijn met je zwangerschap. Dit kan vijf minuten zijn of een half uur. Ga rustig zitten, leg je hand op je buik en maak contact met je baby. De tijd gaat vanaf nu zo snel, dat het belangrijk is om bij de zwangerschap stil te staan. Vind je het lastig om tijd voor jezelf in te plannen? Of dwalen je gedachten vaak af? Probeer eens The Mompany Mindfulness tips van expert Saskia.