Geplaatst op

Week 22

Dit gebeurt er bij jou

Langer zitten op een stoel is misschien niet meer zo comfortabel. Vooral niet als je wat meer naar voren gebogen zit. Je ribben kunnen pijnlijk worden en je kunt het idee hebben minder lucht te krijgen. Zit daarom zoveel mogelijk rechtop en rek je af en toe uit. Zit je in de auto, kijk dan of je een klein kussen onder je of achter je rug kunt leggen. Vooral als je lange afstanden moet afleggen.

Dit gebeurt er bij je kleine
Lig je eindelijk lekker, gaat je baby uitgebreid bewegen! Logisch ook, want als jij beweegt wordt je kindje in slaap gewiegd. Is het tijd voor jou om te rusten, dan ziet de baby zijn kans schoon. Zoals we al zeiden: geniet ervan. Het is een bijzondere ervaring. En als je het af en toe even zat bent, is dat ook prima.

Hoe slaapt m’n kind eigenlijk?
In de foetushouding. Sommige kinderen slapen met hun kind op de borst en opgetrokken knieën, andere met één gestrekt been of een hand op het hoofd. De houding van je mini-me in de baarmoeder laat vaak ook de slaaphouding zien die wordt voortgezet na de bevalling.

Zwangerschapsverlof
Vergeet je niet na te denken over je verlof? We hebben het er al eerder over gehad, maar regel het goed. Vooral als je zzp’er bent. Op de website van het UWV kun je een hoop informatie vinden. Verder kun je bij je verloskundige altijd een zwangerschapsverklaring vragen, handig voor je baas als je verlof geregeld moet worden.

Potje janken

Heb je last van maagzuur?
Melk of vla kan uitkomst bieden! Die leggen een laagje in je slokdarm, zodat je het maagzuur minder zult voelen branden. Of kauw eens op een stukje verse gember. Mocht je het echt niet meer trekken en wil je liever maagzuurremmers? Vraag dan wel eerst even bij je verloskundige welke geschikt zijn. In ons beauty- en lifestylepakket vind je ook nuttige tips.

Een rotdag
Deze dagen zitten er nou eenmaal bij. Soms zou je gewoon even lekker een stuk willen rennen, een glas wijn willen drinken of even helemaal niks willen doen. Let it be. Ga vroeg naar bed en wees je extra bewust van je zwangerschap. Je bent niet zo heel vaak zwanger in je leven als je het vergelijkt met je overige jaren. En mocht je het echt even allemaal niet zien zitten: met een potje janken is helemaal niets mis.

Tips à la The Mompany

• Draag katoenen ondergoed. Dat voelt lekker. Waarschijnlijk heb je last van meer afscheiding dan normaal. Vermijd daarom synthetische lingerie. Dit kan sneller schimmelinfecties veroorzaken. En het zit gewoon niet lekker! Kijk ook uit met tampons of gebruik ademende inlegkruisjes. Yoni heeft fijne exemplaren zonder bleekmiddelen.
• Ruim je huis op. Dit zeggen we niet omdat het een rommel is, maar omdat je plaats gaat maken voor een nieuw persoon. Sommige vrouwen hebben last van nesteldrang aan het einde van hun zwangerschap, maar het is fijn om in ieder geval al wat opgeruimd te hebben. Kijk wat echt overbodig is in je huis en doe het weg. Nog spullen van je vorige kind die nu je nu bijvoorbeeld niet meer gaat gebruiken, maar wel mooi zijn? Zet ze eens op The Mompany Marketplace.
• Heb jij al een linea nigra? Ofwel: zo’n donkere streep verticaal over je baarmoeder? Dit is heel normaal en hij verdwijnt meestal na de zwangerschap vanzelf weer. Ontstaat door het zwangerschapshormoon oestrogeen. Hierdoor wordt er meer pigment aangemaakt. Hij wordt vaak donkerder als je in de zon zit met je buik. Hij verdwijnt vanzelf weer na je zwangerschap, ook al kan dit wel een aantal maanden duren.