Geplaatst op

Week 21

Dit gebeurt er bij jou

Waarschijnlijk zie je al duidelijk een buik(je). Vooral als je ligt. Logisch, want je baarmoeder reikt nu tot aan de bovenrand van je navel. Over liggen gesproken: dit kan een benauwd gevoel geven. Dit komt omdat je middenrif omhoog wordt geduwd en je longen minder ruimte krijgen. Ook zorgt het hormoon progesteron voor een snellere ademhaling. Aan het einde van de zwangerschap kan het zo zijn dat je niet meer lekker ligt/zit/staat. Wat nog weleens helpt is om je armen uit te strekken en rechtop te zitten. Mochten je collega’s vragen wat je aan het doen bent, dan zeg je maar dat dit een must is om te kunnen ademen.

Mocht je nou geen gekke bewegingen willen maken en toch benauwd zijn, ga dan rechtop zitten. Strek je rug en adem heel bewust. Adem diep in door je neus en adem volledig uit door je mond. Een ademhaling zegt veel over hoe je je op dat moment voelt. Probeer dus helemaal te ontspannen en laat alle stress even van je afglijden. Je ademcentrum is een stuk gevoeliger in de zwangerschap, dus kortademigheid kan voorkomen en dit is helemaal normaal. Ook kan het zo zijn dat je flauwvalt, dit is alles behalve prettig, maar als je het voelt aankomen, is het belangrijk dat je gaat zitten en voorover buigt. Mocht je op de grond zitten, ga dan op je linkerzij liggen. Mocht je je daarna toch niet helemaal zeker voelen, neem dan direct contact op met je verloskundige. Vaak heeft het te maken met een lage bloeddruk, stress of warmte. Of een combinatie daarvan.

Dit gebeurt er bij je mini-me
Je baby ontwikkelt in deze periode al z’n zintuigen. Denk aan gehoor, geur en zicht. Maar ook aan taal. Je kindje vangt goed op wat jij zegt en went aan de klanken. Praat dus liefdevol en laat boosheid zoveel mogelijk achterwege. Wist je trouwens ook dat je baby nu kan dromen? Wat hij precies droomt is niet duidelijk, maar de prikkels worden in ieder geval verwerkt.

Ga jij voor borst- of kunstvoeding?
Het is helemaal aan jou. De één lijkt het fantastisch om borstvoeding te geven, terwijl de ander het maar ingewikkeld vindt. Weet wel dat borstvoeding nog steeds de beste/meest volledige voeding is, omdat daar alle bouwstoffen inzitten die jouw baby nodig heeft. Daarbij bevat het – anders dan bij kunstvoeding – antistoffen en levende cellen om je baby tegen infecties te beschermen. Daar kan geen flesvoeding tegenop. Let wel: eet zo gezond en gevarieerd mogelijk. Mocht het je echt niets lijken nadat je goed voorgelicht bent, of kun je geen borstvoeding geven, dan is kunstvoeding een heel goed alternatief.

Borstvoeding geven vraagt wel wat van je. Het is niet altijd gemakkelijk om het op gang te brengen, maar – bijna – alle vrouwen lukt het. Belangrijk is wel dat je de juiste instructies krijgt en er vertrouwd mee raakt. Doe wat goed voelt en laat je vooral niet opjagen. Stress is namelijk alles behalve goed voor jou en je baby.

Tips à la The Mompany

• Heb jij ook van die bizarre dromen? Dat je bevalt van een dier? Of dat de dromen juist heel echt lijken? Dit komt door je hormonen. Kan vrij vermoeiend zijn, dat wel;
• Het kan zijn dat je opeens helemaal geen zin hebt in thee of koffie. Waar je dit voor je bevalling heerlijk vond, kan het nu misselijk maken; een warme drank door je lichaam, blègh! Mocht je toch klaar zijn met water en wil je iets warmers hebben, probeer dan wat gember met een schijfje sinaasappel. En anders infused water.
• Begin en eindig je dag met goede intenties. Zet je doelen voor vandaag (vooral niet te veel) en wees dankbaar voor alles. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar zwanger zijn vergt veel van je energie. Boosheid of ergernissen kun je daarom maar beter vermijden.