Geplaatst op

Week 20

Dit gebeurt er bij jou

20 weken alweer, de tijd gaat snel hè? 9 maanden zwanger zijn klinkt heel veel. Maar het gaat altijd sneller dan je denkt. De kans op een miskraam is aanzienlijk afgenomen en je voelt je waarschijnlijk steeds vertrouwder worden met je zwangerschap. Nog 20 weken te gaan (als het goed is!).

Dit gebeurt er bij je kleine
Wist je dat er zo’n 25 liter per dag door de navelstreng wordt gepompt? Via deze zelfde navelstreng neemt je baby zuurstof, glucose en bouwstoffen op. Ook de afvalstoffen worden er door afgevoerd. Je baby komt nu ongeveer tussen de 50 en 100 gram per week aan.

De 20-wekenecho
We hebben het er in week 17 al over gehad: de 20-wekenecho. Hierbij wordt er onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij je baby. Daarnaast wordt er gekeken of je ongeboren kind goed groeit en of je genoeg vruchtwater hebt.

Ook vraagt de echoscopist (mocht je het nog niet weten) aan het einde van de echo of jullie het geslacht willen weten. Dit is overigens niet het doel van de echo. Als jullie besloten hebben dat het een verrassing blijft, laat dit dan bij iedere echo direct aan het begin weten aan de echoscopist.

Kramp en spataderen

‘Aaah kramp in m’n kuit!’
Een veelvoorkomende kwaal. Dit kan te maken hebben met oververmoeide benen, de opkomst van spataderen of een tekort aan magnesium.

Heb je zo’n krampaanval? Masseer dan eens goed je kuit of strek je tenen naar je toe. Kijk ook eens bij onze yoga-adviezen, samengesteld door prenataal yogadocente Rachel.

Grrr… Spataderen
Doe je vrij weinig aan. Het is het hormoon progesteron wat je de schuld kunt geven. Dit maakt de wanden van de bloedvaten soepeler en slapper. Daarnaast komt er ook nog een extra grote hoeveelheid bloed bij kijken, dat pompt door je lichaam. No worries, meestal worden ze minder of verdwijnen ze na de bevalling. Of ze blijven. Maar daar kun je na je zwangerschap zeker weer wat aan doen.

Wel is het belangrijk om niet te lang te staan, aangemeten elastische kousen te dragen (om tegendruk te bieden) en regelmatig je benen te masseren.

Tips à la The Mompany

• Als de zon even schijnt, grijp dan je kans en ga naar buiten! Smeer je altijd goed in. Zo voorkom je een zwangerschapsmasker. Het is aan te raden om zo’n 20 minuten lekker buiten te zijn en zonnestralen op te doen.
• Weet je al hoe je de babykamer gaat inrichten? Er is zo veel inspiratie te vinden. Je kunt natuurlijk ook niet alles hebben. Maak een Pinterest-bord aan en verzamel de leukste tips.
• Check gelijk ook even voor leuke geboortekaartjes. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Tegenwoordig is er heel veel mogelijk, dus kijk alvast naar wat ideeën.