Geplaatst op

Week 18

Dit gebeurt er bij jou

Opgezwollen voeten, handen en enkels? Dit heeft te maken met hormonen. Je lichaam houdt tijdens je zwangerschap meer vocht vast dan normaal. Hierdoor kunnen je handen, enkels en voeten opgezwollen raken en misschien zie je het ook terug in je gezicht. Een (zwangerschaps)massage of schoonheidsbehandeling doet wonderen. Gun jezelf dit soort dingen, want je hebt maar één lichaam.

Be alert!
Er is een verschil tussen kwaaltjes en echte klachten. Mocht je de onderstaande aanhoudende klachten herkennen, neem dan contact op met je verloskundige.

• Je gewicht neemt ineens extreem snel toe en je houdt vocht vast;
• Een strak gevoel om je hoofd, net of er een band omheen zit;
• Enorme misselijk zijn en blijven overgeven;
• Je niet meer kunnen concentreren;
• Zwarte vlekken zien/ aanhoudende hoofdpijn ervaren;
• Pijn in je bovenbuik of net onder je borst;
• Pijn in je bovenrug of tussen je schouderbladen;
• Tintelingen (in je vingers).

Ontwikkelingen bij je baby
Waarschijnlijk voel je je mini-me nu regelmatig zacht trappen. Geniet er nog even van, want straks kunnen de schoppen aardig pijnlijk worden! Er zijn zelfs verhalen van vrouwen die een gekneusde rib hebben door het geschop. Sowieso is het fijn om je hand op je buik te leggen als het kindje beweegt. Zo maak je contact.

Het ene kind is actiever dan de ander. Maak je daar dus ook geen zorgen over. Twijfel je toch of je baby wel goed beweegt, neem dan contact op met je verloskundige. Rond deze week ontwikkelt je baby ook zijn tastzin. Daarmee kan hij zijn eigen bewegingen waarnemen. Hoe schattig is dat. Je kind oefent met kijken en dat blijft nog even zo tot na de bevalling. Daarom kijken baby’s ook altijd nog even scheel.

Je partner
Jij maakt alles van minuut tot minuut mee. Je partner daarentegen ziet alles vanaf een afstand. Kun jij niks aan doen. Hij of zij ook niet. Toch vinden we bij The Mompany dat het goed is om je partner erbij te betrekken. Laat hem/haar ook z’n hand op je buik leggen, vraag wat hij/zij vindt van de bevalling en de manier waarop je wilt bevallen én ga samen naar belangrijke baby-afspraken. Ga samen op zoek naar namen en kies de juiste kinderwagen uit. Nog een leuke tip: laat ‘m een boek voorlezen aan je ongeboren kind. Jullie hebben vast al wel een kinderboek in huis. Zo kan jullie ongeboren kroost wennen aan zijn/haar stem.

Tips à la The Mompany

• Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om aan de juiste mondhygiëne te doen. Je tandvlees kan namelijk flink bloeden onder invloed van hormonen en het kan sneller gevoelig zijn voor infecties. Ga dus regelmatig naar een tandarts en verzorg je mond zacht, maar goed.

• Je mini-me ontwikkelt op dit moment al een eigen vingerafdruk. Best gek om daarover na te denken.

• Weet jij al waar en hoe je wilt bevallen? Je hebt nog even en zet er vooral geen druk op, maar denk er eens over.