Geplaatst op

Week 17

Maagzuur
Heb je last van maagzuur ’s nachts? Dit komt omdat je baarmoeder groter wordt en door hormonen. De oplossing? Kleine beetjes eten, blijf weg van extreem pittig, zoet en vet voedsel en dranken als koffie en/of jus d’orange.

Wat trek je aan
Lastig hè? Je broeken gaan nu strakker zitten en een normale beha is echt niet relaxt. Kijk naar zwangerschapsbroeken of loszittende exemplaren. Ga naar een goede lingeriezaak en vraag wat het beste is voor jouw borsten. Sommige vrouwen vinden een bralette fijn, andere kunnen een beugel nog prima hebben. Stylingtips nodig? Kijk dan eens bij ons beauty-en lifestylepakket onder ‘Lifesavers’.

Dit gebeurt er bij je kroost
Je baby kan zoet van bitter, zout en zuur onderscheiden. Je baarmoeder is veerkrachtig genoeg, zodat je baby er lekker tegenaan kan schoppen. Voel je het al?

Heb jij al nagedacht over de 20-wekenecho?
Waarschijnlijk schiet het weleens door je hoofd. Bij deze echo kan er namelijk veel gezegd worden over de aanleg van je baby. Het is aan jou of je deze echo wilt laten doen, dus doe waar jij je prettig bij voelt.

De echoscopist vertelt tijdens of direct na het onderzoek wat de bevindingen zijn. Zij doet geen uitspraken over het verdere beleid. Als het nodig is zal de verloskundige dit met je bespreken. De informatie wordt dus ook gelijk naar je verloskundige gestuurd.

Mochten er afwijkingen zijn, dan wordt je verloskundige daar meteen over ingelicht. Zij (of hij) neemt dan ook contact met je op om het verdere beleid te bespreken.

De echoscopist vraagt overigens aan het einde van de echo of jullie het geslacht willen weten. Dit is niet het doel van de echo, maar het kan wel leuk zijn natuurlijk! De kosten voor deze echo worden vergoed uit de basiszorgverekering.

GUO
De 20-wekenecho kan je geruststellen over de gezondheid van je kroost, maar de uitslag kan soms ook verontrustend zijn. In enkele gevallen kom je voor moeilijke keuzes te staan. Je bepaalt zelf of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen.

Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek, oftewel een Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO). Dit wordt gedaan door een gynaecoloog in een academisch ziekenhuis. Een punctie valt niet onder een GUO, dat kan een vervolg zijn daarop. De verloskundige gaat natuurlijk eerst met je in gesprek.

Het komt regelmatig voor dat niet alle onderdelen van het onderzoek in één afspraak beoordeeld kunnen worden, bijvoorbeeld door de ligging van jullie kindje. Tja, en daar kan je toch echt niks aan doen. In dit geval wordt een tweede afspraak ingepland.

Tips à la The Mompany

Je hoeft niet voor twee te eten. Dat is achterhaald. Toch denken nog steeds heel vrouwen dit en dus is er werk aan de winkel. Want die chocoladerepen en slagroomtaarten zien er heel verleidelijk uit, maar een teveel ervan kan leiden tot zwangerschapsdiabetes. Geloof ons, dat wil je niet. Dit heeft invloed op jouw gezondheid, maar ook op de gezondheid van je ongeboren baby. Over het algemeen heb je behoefte aan zo’n 300 kcal per dag meer.

Wat kun doen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden?
• Eet regelmatig, niet te veel.
• Eet langzame koolhydraten en veel vezels. Je hebt langzame en snelle koolhydraten. Bij langzame koolhydraten moet je denken aan varianten die niet supersnel door je bloed worden opgenomen als quinoa, haver en boekweit. Denk je aan snelle koolhydraten, dan denk je aan witmeel en geraffineerde suikers. Tip van ons: ga voor de langzame koolhydraten. Zo blijft je bloedsuikerspiegel in balans.
• Eet genoeg fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden.
• Blijf liever weg van zoete drankjes. En mocht je er echt trek in hebben, drink dan een verse smoothie waarin je ook je groeten stopt zoals bleekselderij en spinazie.
• Trek in iets zoets? Eet eens een dadel met amandelpasta of een geprakte avocado met een schepje cacao, kaneel en een halve banaan. Zet dit laatste in de vriezer en je hebt ijs!
• Kijk uit met afhaal- of kant-en-klaarmaaltijden. Deze bevatten veel suikers, zout en smaakversterkers.
• Beweeg iedere dag minimaal een half uur. Of: sta een half uur eerder op en beoefen onze yogaoefeningen!