Geplaatst op

Week 16

Je stofwisseling moet de eerste paar maanden wennen aan je zwangerschap. Dit kan misselijkheid veroorzaken. Als het goed is, is dat nu allemaal gestabiliseerd. De spierwand van de baarmoeder was sterk en dik. Nu wordt ‘ie langzaam elastischer en dunner.

Help, het groeit!
We hebben het over de huid. Je huid kan veel aan, maar hij is aan verandering onderhevig. Hij rekt op, wordt zwaarder en je hormonen hebben ook nog eens invloed. Dit kan betekenen dat je striae krijgt, bandenpijn of jeuk. Niets aan te doen, je moet maar zo denken: ‘Mijn lichaam is wel het huis van de baby!’. Dat is toch een mooie gedachte. Zijn het aanhoudende klachten, vraag dan raad aan je verloskundige.

Dit gebeurt er bij jouw little poppyseed
Voel je je kindje al? Sommige vrouwen wel, andere niet. Je baby draait en rolt al wel. De belangrijkste organen zijn nu gevormd. Wist je dat mini-me nu al af en toe de hik heeft? Of zich kan verslikken? Geeuwen, uitrekken en fronsen zijn ook nieuwe trekjes. Gek idee eigenlijk, maar het is allemaal goed om de organen optimaal te ontwikkelen. Gemiddeld voelen vrouwen, die hun eerste kind krijgen, de baby tussen de 16e en 20e week voor het eerst. Als je al eerder bent bevallen, kan het zeker zo zijn dat je ook eerder wat in je buik voelt.

Tips à la The Mompany

• Je kindje kan het nooit te warm of te koud krijgen. Jij zorgt zelf namelijk voor de juiste temperatuur door bijvoorbeeld te zweten (hallo zwangerschapszweet!). Maar ook het vruchtwater, de vliezen en je vet (sorry) houden je kindje warm.

• Je baarmoeder is nu tien keer zo zwaar als voor de zwangerschap. Nu weegt ‘ie ongeveer een kilo. Holy momma…

• Het geslacht is nu wel duidelijk zichtbaar! Je kunt dus kiezen voor een pretecho, als je dat zou willen. Bij Femme-Amsterdam kun je bijvoorbeeld al bij 14 weken terecht voor een geslachtsbepalende echo!

• Blijf bewegen, maar belast jezelf niet. Dit is niet goed voor jezelf, voor de baby en je lichaam. Fiets of zwem bijvoorbeeld regelmatig, maar kijk uit met te zware dingen tillen. Dus eh… Die boodschappen, dat gaat even niet. Of nou ja, het tillen ervan dan. Luister naar je lichaam, please!

• Heb je al een naam? Hoeft ook nog niet hoor, maar misschien is het leuk om een boekje te kopen waarin je alle leuke namen opschrijft die je tegenkomt. Niet alleen handig voor straks, maar ook voor een eventueel volgend kindje. En bedenk ook: Welke achternaam gaat het krijgen? Als je niet getrouwd bent, moet je jullie ongeboren vrucht erkennen. Je partner kan een formulier uitprinten dat jij moet tekenen, zonder dat jij mee hoeft naar het stadsdeelkantoor. Vergeet niet beide paspoorten mee te nemen!