Geplaatst op

Week 13

Je baarmoeder rekt steeds meer uit en je zult binnenkort een buikje gaan zien, waar je al zolang op wachtte, want de eerste weken van je zwangerschap kunnen zo lang duren. Dit kunnen overigens ook je darmen zijn, die plaats maken voor je baarmoeder. Het is trouwens niet zo dat je baby niet groeit wanneer er nog geen buik te zien is of als je nog geen gram bent aangekomen. En als je wel veel aankomt, betekent dit niet dat je kind superhard groeit. Je zult dan vooral wat extra vocht vasthouden of wat meer vet opslaan, wat de baby later heel goed kan gebruiken. Alle baby’s groeien ongeveer hetzelfde tot 16 weken. Pas daarna ontstaan individuele verschillen.

Let’s talk about sex baby
De één kan er geen genoeg van krijgen, terwijl de ander denkt: laat me met rust. Wat je ook voelt, doe waar jij je goed bij voelt. Overigens mag je gewoon seks hebben, al kan het idee – vooral bij de eerste – soms gek zijn. Je baby voelt er echt niks van en het is totaal veilig.

Is het eerste trimester voorbij, dan krijgen vrouwen over het algemeen weer wat meer zin. Dit komt omdat het down there meer doorbloed is, je meer vochtafscheiding hebt en er een ongelooflijke hoeveelheid hormonen door je lichaam giert. Zo kun je bijvoorbeeld ook opeens gaan dromen over seks. Ach, geniet er gewoon van. En zit die buik op een gegeven moment in de weg, maak je daar dan vooral niet te druk om. Humor en creativiteit horen er nu ook bij. Bedenkt trouwens wel dat jij niet alleen degene bent die niet altijd zin heeft. Voor je partner kan het idee van een kind in de buik best awkward zijn tijdens de seks. Maak er geen issue van. Zolang jullie blijven praten en intimiteit hebben op een manier waar jullie beiden blij van worden, is er niks aan de hand.

Ontwikkelingen bij je baby
Je kind is lekker bezig om vooral energie in zichzelf te stoppen. Het moet groeien! De hoeveelheid vruchtwater groeit en zorgt ervoor dat je baby het warm heeft. Stoot je je, dan voelt ‘ie er niks van. Het is alsof hij lekker in een zwembad dobbert.

De milt, lever en het beenmerg nemen nu de productie van de bloedcellen over. De botten ontwikkelen zich en er begint zelfs een gebit te komen. De lippen zijn in beweging zodat je kind het zuigreflex onder de knie heeft.

Tips à la The Mompany

• Maak contact met je baby. Leg je hand – of die van je partner – op je buik en praat tegen je mini-me. Ook kun je rustgevende muziek aanzetten, want er wordt zeker meegeluisterd! Kijk ook eens bij ons mindfulnesspakket waarin prachtige podcasts staan speciaal voor tijdens je zwangerschap!
• Nu je je waarschijnlijk iets beter voelt is het fijn om lekker veel naar buiten te gaan. Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens je pauze of ga naar het strand. Vitamine D is heel belangrijk, vooral als je de afgelopen weken binnen lekker hebt liggen cocoonen. Minimaal een half uur buiten zijn per dag is perfect. Smeer je gezicht wel in als je in de zon zit. Zo voorkom je een zwangerschapsmasker.
• Vaak worden zwangere vrouwen in hun tweede trimester ambitieus en komen ze met grootste, creatieve plannen. Heb jij dit ook? Schrijf ze dan op en wie weet kun je er wat mee, maar voer ze nu niet allemaal uit.