Geplaatst op

Week 12

Deze week voelt een beetje als een mijlpaal; de eerste twaalf weken zijn voorbij en is de kans op een miskraam aanzienlijk gedaald. De placenta neemt de functie van de dooierzak over en je baby krijgt nu hierdoor voeding. Misschien heb je wat meer energie en voel je je iets minder ‘mwèh’. Let’s rule the world momma!

IJzersterk
Althans, zo kun je je voelen. Maar het kan ook zijn dat je toch nog moe blijft en hoofdpijn hebt. Misschien heb je ijzertekort. Dit kan je verloskundige of huisarts meten door middel van een Hb-bloedtest. Hiervoor kun je tabletten slikken, maar ijzer zit ook in groene groenten (denk ‘broccoli’ en ‘spinazie’), volkoren graanproducten, appelstroop, noten en gedroogd fruit (gedroogde abrikozen zijn een bron van ijzer!).Ter ondersteuning van je hemoglobine gehalte kun je Floradix gebruiken; een natuurlijk middel en kan zeker geen kwaad.

En dit gebeurt er bij je mini-me
De hartslag van de foetus ligt nu tussen de 110 en 160 slagen per minuut en zijn/haar borst begint op en neer te gaan. Het oefenen van de toekomstige ademhalingsbewegingen is begonnen. De gezichtstrekken worden steeds duidelijker, maar dit zie je nog niet terug op echo’s.

Er komen nagels aan de tenen en vingers en misschien heeft je baby z’n duim gevonden. Vruchtwater slikt ‘ie in en plast ‘ie uit om zo te leren slikken en drinken. Nee, geen rare ideeën; het vruchtwater wordt elke dag volledig ververst, waardoor de afvalstoffen steeds worden afgevoerd.

Tips à la The Mompany

• Luister naar je lichaam. Heb jij trek in mango’s en pindakaas; eet dit. Er zijn echter wel dingen die je liever maar niet moet gaan eten zoals rauw vlees, lever of gerookte zalm, maar schreeuwt jouw lichaam om een bepaald voedingsmiddel, dan is het verstandig om ernaar te luisteren. Kijk ook eens bij ons beauty- en lifestylepakket. Daar staan fijne recepten in.
• Je zult merken dat je weerstand afneemt. Logisch, want alles om die kleine in ieder geval gezond te houden. Zo kun je vaak verkouden zijn of bijvoorbeeld last krijgen van wondjes rondom je mond. Eet genoeg groenten en fruit en slik een goede multi.
• Maak een Pinterest-bord aan zodat je af en toe wat mooie foto’s kunt pinnen voor de babykamer. Kijk al alleen eens bij de soorten wiegen die er zijn; zoveel keus! Of pin eens een geboortekaartje in jouw stijl.