Geplaatst op

Week 11

Zwangerschap en ongemakken gaan hand in hand samen. Sorry daarvoor. Het schijnt voor een goed doel te zijn. Prettig is het niet. Zo kun je:

Doodmoe zijn
De hele dag slapen? Heerlijk! Alleen misschien heb je een baan of zelfs al een kind thuis rondlopen. Dan gaat het even niet. Probeer wel zo veel mogelijk rust te nemen. De energie komt vanzelf weer terug.

Last hebben van rugpijn
De verbindingen tussen je botten verweken. Til daarom zeker geen zware dingen, buk alleen met gebogen knieën, draag platte, stevige schoenen (sorry, sorry, sorry, maar het is echt beter) en zit op een manier waarbij je geen pijn hebt.

Bloedend tandvlees hebben
Is iets hormonaals. Kun je niks aan doen en is niet erg. Behalve dat het een vieze smaak kan geven wat niet aangenaam is als je misselijk bent. Blijf goed flossen en ga minstens één keer naar de tandarts en mondhygiënist tijdens je zwangerschap. Geef wel aan dat je zwanger bent want het maken van röntgenfoto’s is niet zo’n goed idee.

Verstopping hebben
Niet kunnen poepen – excuse our language – is misschien nog wel het ongemakkelijkste van alles. Komt ook weer door hormonen. Drink veel water, beweeg voldoende, eet rijpe kiwi’s en een schepje lijnzaad op z’n tijd doet wonderen.

Aambeien krijgen
Oké, we nemen ons vorige statement terug: aambeien zijn nog een tikkeltje erger. En niet sjiek. Daarbij, ze kunnen bloeden als je te veel druk zet en dat is al helemaal niet prettig. Neem de tijd om naar de wc te gaan, pers niet te hard en reguleer je adem. Gaan ze niet vanzelf weg? Er zijn een paar goede crèmes verkrijgbaar. Vraag je verloskundige of huisarts om advies. Er zijn vaak goede oplossingen voor.

Duizelig zijn
Vooral de eerste vijf à zes maanden kan je bloeddruk aan de lage kant zijn. Als je bukt en daarna snel omhoogkomt, kun je even duizelig zijn. Dit is normaal. Kom daarom langzaam overeind of ga even zitten als het wazig voor je ogen wordt.

Veel vaginale afscheiding hebben
Nee, je plaste niet in je broek, dat was afscheiding. Heel normaal, zolang het maar helder en wit is. Ruikt het sterk of jeukt het, neem dan contact op je arts of verloskundige. Gebruik geen tampons of inlegkruisjes, dit verergert de klachten.

Last van kramp hebben
Plots stekende pijnen in je voeten en kuiten? Het is een veelvoorkomende klacht. Maak je benen en voeten los door ze te bewegen.

Een beetje bloedverlies hebben
Geen reden om gelijk in paniek te raken! Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Denk aan innesteling of een wondje op de baarmoedermond door de betere doorbloeding. Maar het kan inderdaad ook om een miskraam gaan. Bel daarom altijd je verloskundige.

Tips à la The Mompany

• Denk na over of je de combinatietest wilt doen. Hierbij wordt onderzocht hoe groot de kans is op een kind met het syndroom van Down. De test bestaat uit een bloedonderzoek en een nekplooimeting. Dit moet gebeuren voordat je 14 weken bent. De test geeft trouwens ook informatie over de kans op het Patausyndroom en Edwards syndroom. Bedenk wel dat het een kansberekening is en geen diagnose. Is er een verhoogde kans dan kun je kiezen voor een vruchtwaterpunctie, vlokkentest of NIPT. Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden.

• Momenteel is voor iedereen ook de NIPT test toegankelijk. Dit is een screenende test die met meer zekerheid dan de combinatietest iets kan zeggen over de gezondheid van je baby zonder dat het risico’s heeft. Je verloskundige zal je hier uitgebreid over informeren tijdens je eerste controle.

• Kraamzorg al geregeld? Vraag aan je verloskundige waar je dit kunt doen. Wellicht zit er een bureau bij jou in de buurt. Beval je in de zomermaanden? Regel je kraamhulp dan extra vroeg. Onze ervaring is, dat veel kraamhulpen lekker op vakantie zijn. Dus mocht je al iemand op het oog hebben – bijvoorbeeld van je vorige zwangerschap – dan is het verstandig om actie te ondernemen.

• Denk alvast aan een opvang, mocht je na je verlof weer aan het werk gaan. Verdiep je in een crèche, au pair, gastouder, oppas of eigen ouders. Ga langs, maak kennis en doe waar jij (en je partner) je het beste bij voelen.

Zo groot is je baby nu:
Formaat limoen
4,1 centimeter
7,0 gram