Geplaatst op

Week 1-9

Foliumzuur is een vitamine-B die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren baby. Al in de eerste vier weken van je zwangerschap wordt de neurale buis gevormd waaruit zich later de hersenen en het ruggenmerg vormen. Om dit proces goed te laten verlopen is foliumzuur heel belangrijk. Natuurlijk kun je dit in tabletvorm slikken, maar vul het aan met bladgroenten, volkorenbrood, eieren, noten, dadels eventueel vlees, vis en edelgistvlokken! Slik de tabletten conform doktersvoorschrift (in ieder geval totdat er met een echo bevestigd is dat je 10 weken zwanger bent).

Daarna kun je overgaan op een multivitamine, speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen. Geschikt voor de gehele zwangerschap.

Nooo! Ik ben misselijk
Er zijn vrouwen die er totaal geen last van hebben, maar de meesten van ons hebben pech. Als het echt niet meezit, hang je boven de wc, maar het kan ook zijn dat je er een weeïg gevoel op nahoudt. ‘t Zijn die fijne hormonen waardoor je je aardig beroerd voelt. Meestal voel je je extra rot als je bloedsuikerspiegel laag is. Probeer daarom iets kleins te eten voordat je opstaat, en:

• Kom niet plotseling overeind, maar neem rustig de tijd om op te staan;
• Eet kleine hoeveelheden over de dag verspreid. Denk dus aan een kleine maaltijd of 5 à 6: Een geprakte banaan met kaneel doet wonderen, of neem een handje noten. Zo blijft je bloedsuikerspiegel op peil.
• Vermijd vet en pittig voedsel.
• Neem droge tussendoortjes zodat je maag nooit leeg is; Denk aan een volkoren cracker.
• Vermijd sterke geuren en bevind je in ‘schone’ lucht. Overvolle trams, treinen of rokerige ruimtes zijn geen goed idee.
• Drink nooit een glas water op een lege maag (seriously, wij hebben gerend naar de wc…)
• Take it easy baby! Het is uitzitten. Als je je zo beroerd voelt, kun je je niet voorstellen dat het ooit nog goed komt, maar gelukkig komt het goed. Slaap waar je kan, ga vroeg naar bed en vraag je partner om je te helpen met verschillende dingen, waar je zelf geen zin in hebt.

Naast de gebruikelijke zwangerschapsverschijnselen (wij noemen: gespannen borsten, misselijkheid, vermoeidheid, dat weeïge gevoel) kun je je ook gewoon anders voelen. Zwangerschapsklachten zijn heel persoonlijk en kunnen onderling sterk verschillen. Als je weinig of geen zwangerschapssymptomen voelt, hoeft dit gelukkig niet te betekenen dat het niet goed gaat met de zwangerschap. Waarschijnlijk ben jij lucky! Voel je dat er iets niet helemaal klopt, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Ontwikkelingen bij je little one
Zijn de zaadcel en het eitje samengesmolten, dan nestelen de cellen zich in je baarmoederslijmvlies. Wist je dat een deel van de cellen vastgroeit in het slijmvlies en een deel daarbuiten? Dat laatste deel vormt de beschermende vruchtblaas. Binnenin groeit er een baby plus dooierzak die rode bloedcellen produceert en later onderdeel worden van de ingewanden.

Rond je 9e week lijkt de embryo echt al op een mensje. Het ‘garnalenstaartje’ is bijna verdwenen, de ogen en mond zijn duidelijker en je kunt echt al een gezichtsvorm zien. Nu heet het ook echt een foetus.

Eerste echo
In de meeste gevallen vindt je eerste echo plaats tussen de 9 en 12 weken. De verloskundigen kunnen zien hoe oud je foetus precies is. Dit doen ze tijdens de termijnecho. Ze meten dan van kruin tot stuit, dus van kop tot kont. Op basis hiervan wordt je uitgerekende datum vastgesteld. Niet schrikken als er geen duidelijk beeld is, je baarmoeder komt nog niet boven je schaambeen uit. Vaak wordt er dan ook eerst een inwendige echo gemaakt. Zo kan de echoscopist wel duidelijk zien of er leven in de baarmoeder is. En jij dus ook! Wist je dat het hart al gevormd is met 26 dagen? Het belangrijkste orgaan is dus al helemaal ready to rumble.

Vanaf nu kom je elke vier weken op controle bij je verloskundige, tot je 25ste week. Vanaf dan wordt het elke drie weken, vanaf week 30 elke twee weken en vanaf week 36 kun je elke week komen. Uiteraard verschilt dit per zwangerschap en praktijk. Mocht je ongerust zijn over iets, dan ga je uiteraard gewoon.

Alles zit strak
Veel vrouwen vallen vreemd genoeg de eerste drie maanden best wel af. De ontwikkeling van je foetus kost namelijk een heleboel energie en als je heel misselijk bent geweest is je eetlust ook minder. Maar let op: daarna kunnen de kilo’s eraan vliegen. Hoeveel dit is verschilt per moeder. En nou ja, we overdrijven misschien, want het gaat geleidelijk, maar maak je hier nou niet druk over! Aankomen is goed en helemaal normaal. Zo heb je het gewicht van de baby zelf, het vruchtwater, de placenta, de vergrootte baarmoeder, borsten, extra bloed, vocht en vet. Zolang je gezond en gevarieerd eet (klik hier voor de lifestyletips) en regelmatig beweegt (klik hier voor de yogaoefeningen), groeit je baby waarschijnlijk goed.

No worries, de kilo’s gaan er daarna echt wel weer af. Niet gelijk gaan lijnen natuurlijk, maar eet gezond en regelmatig. Wanneer je borstvoeding geeft, mag je best iets meer eten. Na zes weken kun je weer rustig beginnen met sporten. En heb je last van cravings als je zwanger bent, geef daar dan af en toe aan toe. Probeer zo min mogelijk zoetigheid te eten en eet steeds kleine beetjes. Je organen komen namelijk in de verdrukking en wanneer je veel eet, krijg je last van maagzuur of een irritant gevoel.

Zo groot is je baby nu:
Formaat chiazaadje tot framboos
1,0 milimeter tot 1,6 centimeter