Ha. Fijn. Kraamhulp is geregeld en je kijkt best wel uit naar die eerste week als je bevallen bent. Maar, wat doet een kraamhulp eigenlijk allemaal? Wat kan je verwachten? Hoe zit het met kosten? En wat nou als je in het ziekenhuis moet blijven? The Mompany zocht het voor je uit.

First of all: mocht je vanaf dag één een kraamhulp hebben, kijk dan of er een match is. Klikt het niet, geef dit dan aan bij het kraamzorgbureau, waarna zij iemand anders voor je regelt. Soms is er gewoon geen klik en dan duurt een week opeens heel lang. Plus: je kraamweek is een kwetsbare week waarbij veel emoties komen kijken.

Thuis bevallen

Voor je zestiende week in je zwangerschap regel je kraamhulp. Je verloskundige zal je hierbij helpen. Zij kan iemand aandragen, maar het kan ook zijn dat je zelf iemand kent. Doe waar jij een goed gevoel van krijgt. Beval je thuis, dan zal de kraamhulp je verloskundige ondersteunen. Zo legt ze alvast het een en ander klaar, voor als de baby er eenmaal is. Zo kan de verloskundige zich op jou focussen. Beval je in het ziekenhuis en mag je snel naar huis, dan bel je de kraamzorg en komt hij of zij naar je toe, zodra je een tijd van aankomst aangeeft.

Lees ook: Je optimaal voorbereiden op een zwangerschap? Zo doe je dat!

Langer in het ziekenhuis blijven

Lig jij of ligt je baby langdurig in het ziekenhuis, bijvoorbeeld na vroeggeboorte of een keizersnee? Op de dag van ontslag, wordt er per dag dat jij en/of je baby in het ziekenhuis ligt, een achtste deel van je kraamzorguren afgetrokken. Moet je anderhalve week in het ziekenhuis blijven, dan krijg je geen kraamzorg meer thuis. Vraag dan ook altijd om goede ondersteuning in het ziekenhuis! Zeker als het gaat om het aanleggen van je kind.

Vergoeding e.d.

Wettelijk gezien krijg je minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal 10 dagen. De uren zijn afhankelijk van jouw gezondheid en de gezondheid van je kroost. Van of het om een eerste kindje gaat of dat je gaat/bent bevallen van bijvoorbeeld een meerling. De basiszorgverzekering vergoedt vanaf de geboorte standaard maximaal 49 uur kraamzorg bij borstvoeding, 45 uur bij flesvoeding (maar meestal 49 uur!). De uren kunnen flexibel over doorgaans 8 dagen worden verdeeld, maar vaak is het 7 dagen.

Stel vragen

Als je een intake hebt met het kraambureau tijdens je zwangerschap, kun je je wensen aangeven. Wil je iemand die meer holistisch is? Wil je 5 dagen i.p.v. een week? Heb je al andere kinderen waar de kraamzorg zich ook over kan ontfermen? Stel alle vragen die je in mind hebt. Zo bereid je je optimaal voor.

Wat doet een kraamhulp eigenlijk?

Ze houdt jouw gezondheid en de gezondheid van de nieuwste aanwinst nauwlettend in de gaten. Zo meet ze je temperatuur op, checkt ze je hechtingen en de wond en voelt ze of je baarmoeder goed krimpt. Daarnaast helpt ze je bij het aanleggen van je kroost. Ze verschoont je bed, stofzuigt en reinigt het toilet iedere dag goed voor optimale hygiëne. Heb je al andere kinderen, dan doet ze vaak ook iets leuks met hen. Het ligt wel een beetje aan de kraamhulp zelf. Ze is bijvoorbeeld niet verplicht om dit te doen of te koken en ook zal ze niet stoffen en de ramen lappen. Overigens zorgt ze er wel voor dat je genoeg fruit en groenten naar binnen krijgt, maar geef ook vooral zelf aan waar je trek in hebt. Rust nemen en luisteren naar je lichaam is in de kraamweek zeker aan te raden!

Neem een kijkje in de shop.