Rond de 8 maanden kan je baby verlatingsangst krijgen. Je baby begint te beseffen dat dingen blijven bestaan, zelfs als ze niet in zicht zijn. Een cognitieve mijlpaal die kan zorgen voor verlatingsangst.

Dus als je baby dit begint te begrijpen, realiseert hij zich dat jij niet meer bij hem bent maar ergens anders ben en niet weet of je nog terug komt. Je kunt je voorstellen dat dit best eng is voor je baby. Vaak merk je ook dat er rond bedtijd meer strijd ontstaan. Je baby gaan staan, wil niet dat je de kamer uitloopt en wil dat je hem in slaap helpt. Dit kan best een lastige fase zijn.

LEES OOK: Slaapritme het eerste jaar: zo ziet dat eruit

Hoe kun je je baby ondersteunen?

- Zorg voor een duidelijke vaste routine. Een voorspelbare (afscheids)routine voor het slapen gaan zorgt ervoor dat je baby weet wat komen gaat. Hij herkent de situatie en kan die makkelijker accepteren. Slapen is loslaten. Dus als je baby weet dat het veilig is en jij komt als hij je nodig heeft, dan zal hij makkelijker gaan slapen.

Merk je dat je baby het fijn vindt als je wat langer op zijn kamer blijft met bedtijd, dan kun je dit gerust doen. Je kunt ook halverwege de kamer of bij de deur gaan zitten. Zodat je baby weet dat je er bent zonder dat je naast het bed moet blijven zitten. Of je blijft in de buurt van de kamer. Je zou op de gang nog wat kunnen rommelen zodat je baby je wel hoort ook als hij je niet ziet.

Eigen associaties

- Zorg voor eigen associaties. Zoals een knuffel. Als jij je baby steeds in slaap helpt dan zal je baby ook steeds die hulp nodig hebben als hij wakker wordt. Als je baby wakker wordt en troost zoekt, bied dan eerst de knuffel aan. Blijf er dan wel bij maar leer je baby dat hij zijn knuffel kan gebruiken voor troosten en geborgenheid.

Gaat het slapen door de regressie en verlating angst erg moeizaam. Kies er dan voor om meer slaapjes in de wandelwagen te doen. Probeer oververmoeidheid te voorkomen.

LEES OOK: The New Sleepcoach: Snotterneuzen en slapen

Communiceer met je baby

-Gaat je baby naar de opvang of oppas en gaat hij huilen als je weg gaat. Ga dan niet stiekem weg als je baby even afgeleid is. Maar neem de tijd om afscheid te nemen en vertel je baby dat je na het slapen, na het spelen etc. weer terug bent. Het is belangrijk voor je kind om te begrijpen dat je ook echt terug komt als je dit hebt gezegd.

Je kunt dit thuis oefenen. Vertel je baby dat je even naar de keuken gaat, dan ga je ook even naar de keuken, en kom dan meteen weer terug. Zo leert je baby dat je ook weer terug komt als je uit zijn zicht bent. Dit geeft je baby weer vertrouwen dat het niet erg is als hij je niet ziet. En dit zal dan ook weer meer rust geven bij het naar bed brengen.

Geschreven door The New Sleepcoach, check en volg haar op Instagram.