Geplaatst op Geef een reactie

Waarom focussen op waar je wél goed in bent, jou de beste moeder maakt

focussen op waar je wel goed in bent

De tegenstrijdigheid van het moederschap: we zijn allemaal zo verschillend, toch willen we allemaal in het perfecte-moederkader passen. Je raadt het al: dat gaat niet. Toch openen we Instagram en kunnen we verlekkerd kijken naar de perfecte plaatsjes van de perfecte moeders met hun perfecte kinderen. Je raadt het al: perfectie bestaat niet. En al helemaal niet in het moederschap.

Da’s trouwens niet helemaal waar. We kunnen een bepaalde vorm van perfectie in het moederschap wel bereiken, als we niet al die honderd ballen in de lucht proberen te houden. Twee is genoeg. Wij mensen zijn geneigd om naar andere mensen en dus ook ouders te kijken en alleen te zien wat we willen zien: dat wat wij zelf niet hebben. Zo ben ik bijvoorbeeld geen knutselmoeder, maar kan ik ergens heel jaloers worden als ik een moeder minuten lang aan tafel zie kleien. De kleren zijn ook niet altijd gestreken en ja, in alle haast, moest ik voor een tweede keer naar school rijden omdat de schooltas nog thuis stond. Om nog maar te zwijgen over die ene keer dat ik de luiers vergeten was. Ach weet je, het zijn futiliteiten, maar ik ben zo klaar met “ik kan dit niet, ik kan dat niet”. Laten we focussen op waar we wel goed in zijn.

Op de normen en waarden die de basis zijn voor een goede opvoeding. Op het feit dat we onze kinderen kunnen leren dat het uiten van emoties heel goed is. Dat we uitleggen dat een courgette geen komkommer is en pastasaus niet uit een potje komt. Dat we leren aardig te zijn voor elkaar, voor de wereld en voor de dieren. Dat we ze bijbrengen dat teleurstellingen part of life zijn. Dat onze kinderen alles kunnen worden wat ze maar willen. Dat als een ouder verdriet heeft, dit iets is van hem of haar en dat onze kinderen dat niet hoeven over te nemen. Dat wij ouders zijn en zij ons kroost. Dat het leven af en toe heel ingewikkeld is, maar over het algemeen heel leuk. En dan nemen we die ongekamde haren maar voor lief. En dat ongestreken t-shirt met een een hele vage broccolivlek ook. Evenals die keer van de luiers. Of die dag dat het huis ontploft was. Dat je in huilen uitbarstte omdat je het allemaal even niet meer zag zitten. Focus op de positieve dingen in het leven. En op de dingen waar je wel goed in bent. Alleen dan word jij de perfecte moeder voor je kind.

LEES OOK: Good to know: 10 feiten over het eerste jaar als moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *