Posted on Geef een reactie

Voor de werkende mom en de moeder die thuis is: ik ben trots op je

moeder kind zee

Een jonge vrouw met ambitie. Toch koos ze ervoor om thuis te blijven met de kinderen. Waardevol voor moeder en kinderen. Ik zie het steeds meer. Laatst vertelde een vriendin dat er een vader van de voetbal naar haar was toegekomen. “Thuisblijven is het nieuwe werken”, had-ie gezegd. “Het is voor de elite.” Haar baarde het zorgen. Mij niet. Het eerste wat in mij opkwam was: ‘Iedere moeder maakt altijd de beste keuze. Als ze beter kan doen, dan doet ze dat.’ Daarom zou ik graag willen zeggen: thuis of werkend, ik ben trots op je.

Er zijn namelijk vrouwen die het fijn vinden om thuis te zijn, terwijl ze wel een goede opleiding hebben afgerond. Er zijn vrouwen die verplicht thuis zitten wegens een ziek kind of een zieke echtgenoot. Of wat dacht je van zelf ziek zijn? Er zijn vrouwen die willen werken. Die hun ambitie willen inzetten terwijl ze kinderen hebben. En laten we ook de vrouwen niet vergeten die gewoon moeten werken. Die financieel niet in de positie zijn om fulltime thuis te zijn. Al deze vrouwen maken keuzes op basis van liefde. Niets is goed of fout, het zijn de juiste keuzes op dat moment.

Schuldig

Ik betrap mezelf er weleens op dat ik misschien soms wel liever bij m’n kinderen wil zijn. Dan heb ik buikpijn als ik voor werk naar het buitenland moet of pas laat thuis ben van een diner. Ik betrap mezelf er ook weleens op dat ik liever in het buitenland wil zijn of juist naar dat diner wil gaan. Ik vind werken namelijk heerlijk. Kan ik me dan ook weer schuldig over voelen. Volgens mij, als we het over balans hebben, zijn we continu bezig met het kalmeren en omhoog halen van gevoelens, totdat ze de juiste ‘golflengte’ hebben bereikt. En dat kost energie. Zeker voor moeders. Die zijn toch energetisch verbonden met hun kroost door de denkbeeldige nevelstreng. Lastig? Lastig. Maar het één is niet beter dan de ander. Jij bent ook niet beter dan een andere moeder. Niet beter dan de moeder die wel werkt. Niet beter dan de moeder die wel thuiszit. Doe waar je gelukkig van wordt. Dan zijn je kinderen dat ook.

LEES OOK: Ik dacht dat ik de overgang van baby naar dreumes me weinig zou doen, maar het deed alles met me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *