Geplaatst op

Dé vakantiechecklist voor zwangeren en baby’s

meisje strand

Heerlijk, om even een paar dagen of langer weg te gaan met de familie of wanneer je zwanger bent. Maar eh, kan dit allemaal wel? En is het wel zo gemakkelijk? De moms van The Mompany vinden dat dit gewoon kan. Je pakt alleen niet ‘even’ een koffer in en je moet met wat extra dingen rekening houden. De feiten op een rij.

Zwanger op vakantie

Afhankelijk van je gezondheid kan dit in principe gewoon. Overleg het wel eerst even met je verloskundige of huisarts. Het is vaak voor jezelf het fijnst om tussen maand vier en zeven te reizen. Dan ben je niet meer zo heel erg moe en je buik is dan nog niet op z’n grootst. Florine van The Mompany boekte op het laatst nog een weekje retreat in Italië. Hoe dat in z’n werk ging, lees je hier. Let ook even op de onderstaande dingen.

1. Check bij je vliegmaatschappij tot wanneer je mag vliegen. Vaak is dit tot en met de 36ste week. Dit is bij iedere maatschappij weer anders. Ook heeft het te maken met de bestemming van je reis.
2. Kijk of er goede, medische voorzieningen op de plaats van bestemming zijn. Check ook even of jouw verzekering eventuele bezoeken aan ziekenhuizen of klinieken dekt. Wel zo handig.
3. Neem altijd een zwangerschapsverklaring mee en je zwangerschapskaart. Dit in verband met de medische gegevens die erop staan.
4. Houd altijd de gegevens van je verloskundige of arts bij de hand.
5. Ga je met de auto, stop dan regelmatig en drink veel water.
6. Ga je met het vliegtuig, drink dan ook veel water en vraag een stoel bij het gangpad, want “honderdduizend keer plassen”.
7. Trek comfortabele kleding aan.
8. Vermijd landen waar malaria aanwezig is of het zikavirus. Hier lees je er alles over.
9. Kijk of je vaccinaties nodig hebt in het land van bestemming. Niet alle vaccinaties mogen namelijk gegeven worden als je zwanger bent.
10. Ga niet in de felle zon zitten. Sowieso niet omdat je er vaak zelf onpasselijk van wordt, maar ook omdat je een zwangerschapsmasker wilt vermijden.
11. Eet geen dingen die je niet vertrouwt.
12. Neem een waaier mee en als je duizelig wordt, ga je even rustig zitten.
13. Neem een zo fijn mogelijke koffer mee. Het liefst één op een aantal wielen, zodat je niet hoeft te tillen.

Op vakantie met een baby

Een uitdaging is het wel. Maar heb je het eenmaal onder de knie, dan kun je daarna heerlijk van je vakantie genieten. Trek sowieso wat meer tijd uit om in te pakken, weg te gaan van huis, stop vaker wanneer je met de auto gaat en lees deze checklist drie keer door.

1. Ga je een lange vlucht tegemoet, vraag dan om een babymandje. Dit is een mandje op een speciaal daarvoor aangewezen plek, waar je je baby in kunt leggen.
2. Zit je op een stoel dan moet de baby bij je op schoot in een apart riempje. Het cabinepersoneel legt je hier alles over uit.
3. Neem genoeg eten mee (afgekolfde melk, poedermelk of een combinatie hiervan).
4. Neem je kolf mee, mocht dat nodig zijn en kijk of je alle opzetstukken hebt.
5. Neem een thermosfles gekookt water mee (voor de fles, maar ook om bijvoorbeeld een speen af te spoelen).
6. Vergeet de babyfoon niet.
7. Slaapt je baby in een baby nest (zoals bijvoorbeeld de Sleephead), neem die dan gewoon mee. Ga je met het vliegtuig, dan stop je ‘m in de kinderwagen. Vergeet het dekentje niet of een slaapzakje.
8. Draagzak niet vergeten.
9. En de kinderwagen dus ook niet.
10. Hydrofieldoeken.
11. Pakje luiers + billendoekjes. Is het op, dan koop je het daar – afhankelijk van waar je zit.
13. Paspoort, niet te vergeten. Tegenwoordig moeten baby’s een eigen paspoort hebben en worden ze niet meer bijgeschreven.
14. Een EHBO-toilettas met pleisters, anti-muggenspul (ze hebben tegenwoordig ook pleisters, die echt mega handig zijn!), een desinfectiemiddel en all-purpose babycrème. Vergeet ook vooral de zonnebrandcrème niet mee te nemen. Die van Naïf is heel fijn.
15. Vaccinatieboekje.
16. Reisstekker.
17. Verzekeringspas.
18. Kinderparacetamol.
19. Thermometer.
20. Kleding, neem genoeg mee. Vooral rompers zijn belangrijk. En neem voor de zekerheid ook altijd iets warms mee.
21. De nodige toiletspullen, denk aan een borstel en eventueel een tandenborstel – afhankelijk van hoe oud je kind is.
22. Tekentang.
23. De nodige vitaminedruppels.
24. Speelkleed (of een dikkere deken).
25. Washandjes.
26. Een tentje voor op het strand, zoals de Deryan Travel Cot.
27. En vergeet jezelf niet.

Dit zijn echt de basisbenodigdheden. Je kunt op de plek van bestemming altijd nog dingen als shampoo of luiers kopen. Als je maar genoeg voeding en kleding bij je hebt en dingen waar je baby veel waarde aan hecht, denk aan een speen of een knuffel. En neem een hoop liefde mee!