Posted on Geef een reactie

Vaderdag: Dit is de rol die iedere vader heeft in het leven van een kind

vader en kind

Vandaag is het Vaderdag en dat betekent dat we net even extra stilstaan bij alle vaders. Misschien bij je eigen vader en de vader van je kind(eren). Helaas zijn niet alle vaders er meer of is het voor sommige mannen niet gegund om vader te worden. Ook hier denken we uiteraard aan! Maar weet je eigenlijk wat de rol is van een vader in het leven van een kind? Els van Steijn, coach in o.a. familieopstellingen, heeft hier zo’n mooie en duidelijke visie over, die we heel graag met je willen delen. Florine, founding mother van The Mompany heeft een coachingstraject bij Els gedaan en het heeft haar leven drastisch veranderd. Florine: “Het geeft zoveel rust om je ouders te accepteren zoals ze zijn.”

Als kind krijgen we – voordat we geboren zijn – bagage mee van ouders, voorouders, ouders daarvan etc etc. Zelf ben je 50% je moeder en 50% je vader. Dit is even goed om te beseffen, omdat het leven soms heel ingewikkeld kan zijn door al die bagage. Van je vader krijg je ambitie en daadkracht mee. Althans, als je hem laat zijn wie-ie is. En als hij zijn vader ook weer laat zien wij hij is. Laat je je vader niet zijn wie hij is, dus accepteer je zijn ‘gedrag’ niet, of zijn ‘persoon’ niet, dan krijg je te maken met bewijsdrang. Je bent continu op zoek naar erkenning, omdat je je vader niet accepteert in zijn geheel. Deze zoektocht is dodelijk vermoeiend en leidt ertoe dat je nooit tevreden kunt zijn en altijd op zoek bent naar meer. Of naar iemand anders, die jou vader “voorstelt”.

Acceptatie

Het kan zijn dat je zelfs wat zweverig wordt omdat je voor alles een antwoord wilt zoeken. Accepteer je je vader in zijn geheel als mens, dan word je meer gegrond. Meer aards. Je ambitieniveau wordt sterk en je bent veel sneller tevreden. Heb je ook weleens het idee dat je continu een strijd aan het voeren bent met je pa? Omdat hij vindt dat-ie altijd gelijk heeft? Hij letterlijk het bloed onder je nagels vandaan haalt? Dan ben je hem niet accepteren zoals je vader is. Vaders kunnen inderdaad eigenwijs zijn, koppig misschien wel. Maar hé dat is de package deal. Jij wilt ook geaccepteerd worden zoals je bent. Het is zijn verantwoordelijkheid voor wij hij is. Dat is niet jouw probleem. Je kunt af en toe best zeggen dat je het niet met hem eens bent, maar ga er niet vanuit dat hij verandert. Dat hoeft niet, dat wil-ie niet en dat gaat ook nooit gebeuren. Dus: zie de mooie dingen die je vader je heeft meegegeven, accepteer hem en geef de daadkracht die je van hem hebt gekregen door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *