Niezen, touwtjespringen of even op de trampoline? Oeps, rennen naar de wc! Urineverlies na de de zwangerschap is een veelvoorkomend iets, alleen hoeven we dit niet als normaal te bestempelen. Hoe komt dat nou, urineverlies (wellicht zelfs al tijdens je zwangerschap!)? En wat kun je eraan doen? We leggen uit.

LEES OOK: Kraamcadeau tip: T-shirts voor na de bevalling

Tijdens en na je bevalling wordt het bekkengebied een stuk weker door hormonen. Hierdoor, en bijvoorbeeld door langdurig persen tijdens de bevalling, kunnen je bekkenbodemspieren verslappen of blijft er nog urine achter omdat de blaas in de verdrukking komt. Gevolg? Bij opstaan, niezen, lachen, lopen kan er urineverlies optreden. Dit is niet gek. Alleen is het wel de bedoeling dat het tussen de 6-8 weken na je bevalling weer ophoudt.

Urineverlies tijdens zwangerschap

Vaak heb je meer afscheiding tijdens je zwangerschap. Maar het kan ook zijn dat het urine is dat je verliest. Probeer een inlegkruisje en bespreek met je verloskundige of het gaat om afscheiding of verlies van urine. Dit is niet vreemd en juist heel fijn als je het er met je verloskundige over kunt hebben. Stel dat het wel om urineverlies gaat, dan kan zij je doorverwijzen naar een goede bekkenbodemfysio. Of misschien heeft ze zelf oefeningen die je thuis kunt doen.

Urine-incontinentie na je bevalling

Zoals we al zeiden; urine-incontinentie is het gevolg van zwakker wordende bekkenbodemspieren. De plasbuis kan dan niet goed worden afgesloten. Je hebt twee soorten incontinentie: urge-incontinentie en inspanningsincontinentie.

Urge-incontinentie is dat je urine verliest wanneer je aandrang voelt. Inspanningsincontinentie (ook wel stressincontinentie genoemd) ontstaat wanneer je dus inspanning verricht; lachen, hoesten, niezen, touwtjespringen etc. Beiden horen dus over te gaan na ongeveer twee maanden. Is dat niet het geval? Wacht dan niet te lang en schaam je vooral niet. Het is namelijk niet normaal én je kan er wat aan doen. Namelijk de bekkenbodemspieren sterker maken. Om te checken of je spieren sterk of zwak zijn. Hierbij brengt de (vaak) huisarts twee vingers in je vagina en vraagt om je bekkenbodemspieren aan te spannen. Ook hiervoor geldt; schaam je niet. Het is zo belangrijk om te weten of het goed functioneert. Twijfel je ook maar een beetje, ga naar een deskundige.

LEES OOK: Zindelijk worden van je kind; zo gaat dat