Wanneer je voor het eerst naar de verloskundige gaat, stellen jullie je uitgerekende datum vast. Dat geeft houvast. Immers, je wilt natuurlijk graag weten wanneer je ongeveer gaat bevallen. Maar, het zegt het al; ongeveer. Want een klein percentage bevalt echt op de uitgerekende datum.

Het gaat hier om ongeveer 5%. Dus 95% bevalt op een andere datum dan de uitgerekende datum. Is natuurlijk helemaal niet erg. Zolang het maar voldragen is. De één bevalt voor de uitgerekende datum, de ander erna.

LEES OOK: Overgeven tijdens de bevalling; waarom gebeurt dit?

Hoe bereken je je uitgerekende datum?

Om deze te berekenen is het eerst van belang om uit weten hoe lang je zwanger bent. Tijdens je ovulatie wordt er een eitje bevrucht. Dus je zou zeggen dat je vanaf de eerste dag vanaf je laatste ovulatie moet tellen. Dat is vrij onbetrouwbaar als je onregelmatig ovuleert. Daarom kun je de volgende berekening aanhouden die het betrouwbaarder maakt: tel 40 weken (280 dagen) op bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Ook hierbij ligt het aan hoe lang je cyclus is. Is je cyclus precies 28 dagen, dan kun je die 280 dagen aanhouden. Is je cyclus langer, dan is je bevallingsdatum later (per dag langer, één dag later). Bij een kortere cyclus, kun je de uitgerekende datum naar voren schuiven. Is de ene maand je cyclus langer, de andere maand korter, dan maak je dus een schatting op basis van die 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Ben jij bevallen op je uitgerekende datum? We zijn benieuwd.

Heb jij onze Motherhoodie al? Perfecte trui voor tijdens en na de zwangerschap.