Misschien stelde je verloskundige het voor, misschien wil je het zelf; strippen. Maar, wat is dat nou precies? Wat doet een verloskundige dan en wekt het je bevalling op? The Mompany deelt informatie en haar ervaring met jou!

Strippen van de baarmoedermond kan zeker een manier zijn om de bevalling op te wekken. Tijdens je zwangerschap zitten je vruchtvliezen vast aan de baarmoederwand. Word je gestript, dan maakt je verloskundige deze vliezen hier los van. Hierdoor kan je lichaam een seintje krijgen; 'Hey, er rommelt iets!', waardoor het hormoon prostaglandine wordt aangemaakt. Dit hormoon maakt de baarmoedermond zacht en week, zodat je baby er gemakkelijker doorheen kan. Ook kan dit hormoon voor weeën zorgen. We zeggen "kan", want hier op de redactie is een mama de laatste keer drie keer gestript en daarna gebeurde er wat. Het hoeft dus niet te betekenen dat de bevalling ook daadwerkelijk van start gaat.

LEES OOK: The Motherhoodie: 5 redenen om voor deze borstvoedingstrui te gaan

De natuur haar gang laten gaan

Tuurlijk is het mooi als je de natuur haar gang kan laten gaan, maar het kan zomaar zijn dat je al weken heftige voorweeën hebt en je helemaal op bent. Of misschien ben je ruim 40 weken zwanger; dan kun je het prima eens proberen. De verloskundige komt dan vaak bij je thuis. Ook kan strippen een eerste stap zijn in het opwekken van de bevalling, bij bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging. Nogmaals; het zegt niet dat het iets doet, maar proberen kan altijd.

Doet strippen pijn?

Fijn is het niet. Sommige vrouwen ervaren het als heel pijnlijk, andere vrouwen vinden het vooral geen prettig gevoel. Ook kan het zijn dat je daarna krampen ervaart. Soms zetten deze krampen door, soms niet. Geef altijd goed aan bij de verloskundige die stript hoe het voelt en of ze even moet stoppen.

LEES OOK: Borstvoeding afbouwen; zo doe je dat!