Geplaatst op Geef een reactie

Secundaire kinderloosheid: “Maar je hebt toch al een kind?”

meisje lopen

Stel: je droomt je hele leven van een gezin en een gezin is voor jou: twee ouders en twee of meer kinderen. Vaak is het gezin waaruit jezelf komt een soort standaard voor wat je voor jezelf wenst in de toekomst (gaat natuurlijk niet voor iedereen op!). Maar dan, blijft een zwangerschap na kind nummer 1 uit, ofwel: secundaire kinderloosheid.

Secundaire kinderloosheid
Misschien heb je wel heel veel moeite moeten doen om überhaupt jouw eerste kindje te krijgen en hield je rekening met dit scenario. Maar het komt ook geregeld voor dat een tweede kindje maar niet – of zelfs nooit – komt. In beide gevallen noem je dit secundaire kinderloosheid en het wordt vaak gebagatelliseerd. Je bent immers minder ‘zielig’ dan diegenen die helemaal geen ouder worden. ‘Wees blij dat je al een kind hebt!’ is dan ook wat je vaak te horen krijgt. Natúúrlijk ben je blij met je kind! Verstandelijk gezien begrijp je ook nog best dat mensen dat zeggen. Maar gevoelsmatig kan je er net zo goed diep ongelukkig van worden. Want: je toekomstdroom komt in gevaar.

Eigen ervaring
Ik heb zelf ervaring met secundaire kinderloosheid. Wij wilden graag een groot gezin, onze wens was zelfs een tafel vol kinderen. Ook wilde ik graag dat er zo ongeveer 2,5 jaar tussen elk kind zou zitten. Ik was in die tijd – als controlfreak pur sang – nog onder de indruk dat ik daar invloed op had. Maar na de geboorte van mijn zoon Boaz (7) werd ik maar niet zwanger. Er gebeurde gewoon helemaal niets! Elke maand weer een teleurstelling, die begon er na een tijdje wel in te hakken.

Maar juist omdat je al een kind hebt, denk je dat er niets aan de hand kan zijn. Niets was minder waar. Ik bleek PCOS te hebben, waardoor mijn ei-rijping niet goed verliep en er geen bevruchting kon plaatsvinden. Kind nummer 1 bleek een wonderkind. Met een hormoonkuur werd ik gelukkig wel snel zwanger, maar er was nog een probleem, waar ik pas veel later achter kwam. Mijn bloedstolling was verstoord. Elke zwangerschap eindigde in een miskraam. Vier in totaal. Los van de pijn die elke miskraam deed, viel onze toekomstdroom in duigen. Zouden wij ooit dat gezin vormen dat we voor ogen hadden?

Gelukkig was er voor ons een oplossing: hormoonkuren in combinatie met dagelijks bloedverdunners hebben mij alsnog moeder gemaakt van een groot gezin. Helaas is dat niet voor iedereen het geval en dan moet je zien te dealen met het feit dat het bij één kindje blijft.

Zij wel, wij niet
En daarmee dealen is pijnlijk. Vruchtbaarheidsproblemen zorgen al voor veel emoties, in dit geval komen er nog andere gevoelens bij kijken die je er ‘bij krijgt’. Bijvoorbeeld schuldgevoel: ‘waarom ben ik niet tevreden met één kind, terwijl er stellen zijn die nooit een kindje zullen krijgen?’ Of schuldgevoel naar het kindje dat er wel is: ‘Ben ik niet teveel bezig met zwanger worden en verlies ik jou daardoor uit het oog?’ ‘Geniet ik wel genoeg van het kind dat er wel is?’ Ook boosheid speelt een grote rol, net zo goed als bij ongewenste kinderloosheid. Boos zijn op je lichaam, dat die niet doet wat ie hoort te doen. Boosheid én schuldgevoel dat uitgerekend jij degene bent, die niet in staat is om voor je partner die toekomstdroom uit te laten komen. Jaloezie naar iedereen die ‘hop hop’ broertjes en zusjes produceert voor hun eerste kind. Zij wel, wij niet.

Zorg voor jezelf
Er zijn vele complexe gedachten en gevoelens die om de hoek komen kijken, daar kun je best wat hulp bij gebruiken. In het hele medische circus is het minstens zo belangrijk om ook voor je mentale gezondheid te zorgen. Het is vaak fijn om te praten met iemand die niet te dicht bij je staat. Je partner of familie hebben ook verdriet en zijn wellicht niet bij machte om er volledig voor jou te zijn. Daar kun je boos en verdrietig om worden, maar je kunt ook praten met een ‘vreemde’, iemand die zonder oordeel naar je verhaal luistert en je helpt om jou – ondanks alles – je vrouwelijke kracht terug te laten vinden. Die hulp is er, schroom niet en zorg voor jezelf!

Ja, ik schrijf me in voor de #Mommunity om op de hoogte te blijven en krijg het tweede ticket sowieso GRATIS

* indicates required
Dit artikel is geschreven door vrouwencoach Nina van The Mompany’s contributor EVE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *