Geplaatst op Geef een reactie

Science tells: DIT kunnen werkende moeders meteen doen om hun stresslevel te verlagen en hun geluk te vergroten

stresslevel

Respect. Dat is wat ik heb voor werkende moeders. Sowieso heb ik respect voor iedere moeder, maar een baan combineren met het moederschap is gewoon pittig. Enerzijds heel mooi omdat je jezelf kunt blijven ontwikkelen en het gevoel van financiële onafhankelijkheid positief is, anderzijds een lastige klus, aangezien je energetisch verbonden bent met je kind, en dus continu aan staat. Ook tijdens werk. Dit zorgt voor nog meer prikkels en stress. Is het nou zo, dat werkende moeders een groter stresslevel ervaren?

Ja, dat is zo. Dit heeft te maken met het feit dat je energie geeft op je werk en wanneer je eenmaal thuiskomt ook nog allemaal dingen wilt doen, waaronder tijd doorbrengen met je gezin. Maar nu weet je zelf dat wanneer je thuiskomt, er misschien moet worden gekookt, je even de dag wilt doornemen met je partner, er misschien nog een was gedraaid moet worden en je ook nog even naar yoga wilt gaan. Focus op je kind, jezelf en je huishouden vallen allemaal onder de noemer “belangrijk”, maar wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat we hierdoor ook te kritisch worden en dat we daarom veel meer stress ervaren dan voor het moederschap. We willen dat ons leven doorgaat zoals het was, want ‘gewenning’. Maar de praktijk wijst uit dat dit niet mogelijk is.

Flexibel

Heb je to-dolijsten die je moet afvinken in je hoofd en kom je daar niet aan toe naast je werk, dan kan dat aardig frustrerend zijn. Logisch, maar die frustraties worden alleen maar erger als je jezelf geen flexibiliteit gunt. Weg met die to-dolijsten en dwangmatige acties, laat het leven gewoon het leven zijn. Kijk wat er gebeurt, ga uit de bestuurdersstoel en verplaats je in de passagiersstoel. Let life be. Dat is key wanneer je een werkende moeder bent. Makkelijk? Nee. Nodig? Zeker wel.

Stilte

Eh ja, dit wisten we eigenlijk wel. Niet echt nieuw toch? Klopt, maar waarom zijn er dan nog steeds zoveel moeders die bijna een burn-out krijgen? Is het niet omdat we te veel van onszelf vergen? Juist. Daar heeft het alles mee te maken. We willen succesvol zijn op alle vlakken, alleen is dat niet altijd mogelijk. Sterker nog, het is beter als je sommige vlakken even links laat liggen en prioriteiten stelt. Laatst las ik een heel mooi artikel op Zen.Habits over dat we bang zijn geworden voor stilte. We willen altijd maar bezig zijn, om de stilte en het “nu” maar te ontwijken. Zit er zo ingebakken. Logisch. Prikkels zijn verslavend, vooral als ze wegvallen. Dan merk je pas echt wat een wanorde het soms in je hoofd is.

Effect op kinderen

Ervaar jij zelf een hoger stresslevel en zit je niet goed in je vel, dan heeft dat – een minimale – weerslag op je kinderen, volgens het onderzoek. Ikzelf denk dat het juist een hele grote weerslag op je kind heeft als jij emotioneel te veel bezig bent met andere dingen, maar dat is niet per se bewezen. Wel denk ik dat je een stuk gelukkiger wordt als, wat je ook doet, je iets doet met volle aandacht. Hoe meer aandacht, hoe meer liefde, hoe gelukkiger de kinderen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *