Posted on Geef een reactie

Saskia Nefkens: “Kinderen leggen precies de vinger op een zere plek”

meisje met handen voor ogen

Ze hebben al lang ontdekt dat het het lekkerste is om gewoon met je hand in de pindakaaspot te gaan. Of in de aubergine-vegan-glutenvrije-spread. Of de ergste: de strooppot. Yuno veegt het daarna graag ook door haar haren. Ik sta in de keuken. En het is verdacht stil in de kamer. Ik kijk om de hoek en zie 2 meisjes boven op de tafel zitten. Om hen heen staan de ontbijtspullen. OH!! roep ik. Het is genoeg voor hard gelach van beiden. Ik loop naar de tafel. Yuno wil net haar hand in de pindakaaspot steken.‘Nee boef’, zeg ik. ‘Het is klaar’. En ik pak de pot uit haar handen. Luka kijkt Yuno aan en roept lachend: Helaas pindakaas!

Zo verbazen ze me wel meer met hun gevatheid. Vanuit hun ziel dan. En dat hoor ik door er naar te luisteren. Met mijn hart en ziel. Mijn kinderen leggen de vinger op de zere plek. In mij. Dat doen ze sowieso door bepaald gedrag. Dat hoef ik geen moeder uit te leggen. Wel fijn als je het zo ziet, in plaats van: zoonlief treitert mij! Of: m’n dochter is vaak chagrijnig. Ze is een lastig kind. Uh…nope. Kinderen spiegelen altijd wat binnenin ons huist. Wat we niet willen voelen. Bijvoorbeeld. Of van onszelf niet mogen. Juist als iets jou heel erg raakt. Dan is het je off-spring wat zegt: Hallo mam, gaan we er nog naar kijken, in onszelf?! En je kunt het dus uitbreiden.

Alleen maar blijheid

Want op de aardse laag kan het hoogst irritant zijn die spiegel. Vanuit hun ziel hebben ze het beste met ons voor. Ze willen ons vrij. Veel vrijer dan wij volwassenen vaak nog zijn. Als je de ondertiteling aanzet van het hart krijg je er een fijne tekst en uitleg bij. Dat helpt. De hamvraag. Hoe dan, de ziel/het hart horen van jezelf of van je kind? Het wordt lastig als je heel veel dingen doet. Stilzitten, even rust, mediteren, of iets met aandacht doen, het draagt bij. En dan ga je luisteren van binnen. Wat er opkomt. Het fijne is je herkent het meteen. Want het rinkelt van de liefde. Het maakt je blij, of opgelucht. Het is wijs, zonder dat je na hoeft te denken. En anders dan je bedacht hebt. Het heeft schijt aan hoe het hoort, samen met een fijne portie humor. Voel je dit. Dan heb je beet.

You can do it


Als focus kun je met een hand op je hart of je buik, gewoon heel nuchter vragen, zeg lieve kroost maak mij eens wat wijzer! Wat wil je mij echt vertellen vanuit je ziel? Soms duurt het even. Wil je ego of je mind er eerst even tegenin. Dit bestaat niet! Dit is onzin! Jij kunt dit niet! Het mooie is: het hart is er nooit niet. Dus geen helaas pindakaas voor jou. Misschien moet je alleen even de ingang of de volumeknop vinden. Succes! En laat me weten of het lukt.

Liefs,
Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *