Posted on Geef een reactie

Rust, reinheid en regelmaat: het moederschap anno nu heeft daar extra baat bij

meisje deur bos

Vraag je aan je moeder wat zij belangrijk vond in de opvoeding, dan is de kans groot dat ze zegt “Rust, Reinheid en Regelmaat”. Niet zo heel gek, vroeger was dat doodnormaal. Nu vergeten we de drie R-en nog weleens, alleen beseffen we niet dat het nu nog veel belangrijker is. Why, vraag je je misschien af. Wij -en ook onze kinderen- hebben veel meer prikkels te verwerken. Dus laten we teruggaan naar een goede basis.

Wat dacht je van al die straling van iPads, iPhones en WiFi-netwerken? En de overload aan informatie die wij dagelijks te verwerken krijgen. Onze kinderen krijgen dat onbewust gewoon mee. Het is tegenwoordig vrij normaal om je kinderen overal mee naartoe toe nemen. Logisch, soms kan het niet anders. Maar, soms lijkt het wel alsof het iets te veel is. Voor ons, maar ook voor ons kroost.

Lastig

Ik merk het zelf ook. Met twee kinderen wordt het gewoon een stuk lastiger om dat ritme erin te krijgen – én te houden. Zo slaapt de jongste niet op gezette tijden en wordt ze dus ook nog ‘s nachts gewoon wakker. Ik haal haar uit bedje als we de oudste moeten halen van school en ja, ik neem ze ook mee uit lunchen. Thuis is er muziek aan, op de achtergrond klinkt een iPad en ik betrap mezelf erop dat ik gemakkelijk m’n telefoon pak om de nodige social-mediakanalen te checken, terwijl baby L. rondkruipt. Schoon is het er wel. Althans, als de kinderen niet net gegeten hebben.

Nu ik dit zo schrijf, besef ik me dat het inderdaad heel fijn is om vastigheid en houvast te hebben. Vooral met kinderen. Dus laten we Rust, Reinheid en Regelmaat herintroduceren. Als expert op het gebied van moederschap deel ik graag wat tips met mijn mede-moms. En mocht je zelf nog goede ideeën hebben, tell us!

– Doe je kind op gezette tijden naar bed. Of het nu de middag of de avond betreft. Jammer dan van die lunch. Je vriendin heeft er vast begrip voor.
– Zelfde geldt voor het badderen. Kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn.
– Eet op ongeveer dezelfde tijden.
– Zorg dat het stil is in huis. Geen tv aan op de achtergrond, geen harde muziek.
– Zorg dat het opgeruimd in huis is. En: zorg dat er niet te veel speelgoed op de grond ligt. Twee speeltjes per keer is genoeg voor het kind.
– Maak het donker tijdens het slapen. Kies voor verduisterende gordijnen, vooral nu in de zomer is dat fijn.
– Zorg dat je zelf ook uitgerust bent. Je kinderen hebben alles feilloos door. Ook als jij gestrest bent of niet lekker in je vel zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *