De afgelopen maanden hebben er heel wat baby's op de IC gelegen wegens het RS-virus. Een besmettelijk virus, dat lijkt op een verkoudheid. Bij oudere kinderen gaat het vaak vanzelf weer over, maar bij baby's kan het verloop toch een stuk heftiger zijn. Houd het dus goed in de gaten. Alleen, waar moet je op letten bij een RS-virus-baby?
Wat het is RS-virus eigenlijk?
Het staat voor Respiratoir Syncytieel virus. Het RS-virus is een besmettelijk verkoudheidsvirus dat veel onder kinderen voorkomt. Vaak gaat het gepaard met infecties in het keel-, neus- en luchtwegengebied.
Hoe herken je het RS-virus?
Het begint bij neusverkoudheid, koorts en hoesten, maar dit kan overslaan in een luchtwegeninfectie, ofwel: bronchiolitis. Let wel; dit is niet hetzelfde als bronchitis, omdat het bij bronchitis om de grotere luchtwegen gaat en bij bronchiolitis om de kleinere luchtwegen.
Eerste jaar
Veel baby's lopen het eerste levensjaar het RS-virus op, maar hebben we weinig last van. Baby's die jonger zijn dan drie maanden kunnen wel vaker ernstige complicaties ervaren. Denk aan uitdroging en longontsteking. Maar, jong of oud; houd het in de gaten. Het is absoluut niet onschuldig.
RS-virus, is dat besmettelijk?
Jazeker. Het RS-virus kan namelijk buiten het lichaam uren overleven. Daarnaast wordt het overgebracht door hoesten, niezen en praten. Maar ook aanraking door bijvoorbeeld knuffelen of speelgoed. Er is een incubatietijd van 2 tot 8 dagen en meestal wordt het kind vijf dagen na besmetting ziek. Kinderen jongen dan twee, zij ongeveer een maand besmettelijk. Daarom is de kans groot dat je kind het op een opvang oploopt. Er is meestal een piek rond november, maar door alle maatregelen begon de uitbraak afgelopen zomer. Neemt niet weg, dat het nu gestopt is, want we zitten nu middenin wisseling van seizoenen.
Symptomen
Houd de volgende symptomen goed in de gaten, waarna je gelijk actie kunt ondernemen, zoals de huisarts bellen:
- Benauwdheid
- Snelle of juist moeilijke ademhaling
- Ingetrokken borstkas
- Piep bij ademhalen
- Onrustig zijn
- Flink hoesten en koorts
- Weinig eten en drinken
- Lusteloos zijn
Ziekenhuis
Hele jonge kinderen, of kinderen met een hartafwijking worden uit voorzorg opgenomen. In het ziekenhuis zorgen ze ervoor dat de luchtwegen meer open gaan staan, maar ook voor zuurstof en sondevoeding. Het ziet er altijd heel eng uit, maar weet; je baby is in goede handen.