Geplaatst op Geef een reactie

Rony Louanne: “Je kind vega opvoeden, ja of nee?”

Pescotariër, vegetariër, veganist, flexitariër, noem maar op. Allemaal termen die we de laatste tijd steeds meer voorbij zien komen. En gelukkig ook, in mijn opinie. Ik vind het geweldig om te zien dat we met z’n allen meer bewust worden van wat we in onze lichamen stoppen. En niet alleen in die van ons, dit geldt ook voor ons kroost.

Ik ben een pescotariër, ongeveer twee jaar. Wat houdt dat in? Ik eet geen vlees maar wel vis. Klopt, vis is ook een diersoort, maar I just can’t quit eating it right now. Ik probeer me ook in te houden met zuivelproducten, maar voor nu vind ik een broodje zonder boter zo droog als een woestijn. Amper door te slikken – zullen vast genoeg alternatieven zijn, maar je begrijpt wat ik bedoel. Lastig, vind ik het om vis weg te denken van mijn menu. Toch kies ik er uiteindelijk voor om vegan te zijn, heb ik besloten. Ik wil me meer “clean” voelen van binnen. En: me meer bewust zijn van wat ik eet, zodat het beter is voor mens en milieu.

Plantaardig eten

Er zijn honderden discussies over waarom je nou beter wel plantaardig kunt eten of juist niet. We zouden bijvoorbeeld oorspronkelijk helemaal niet gemaakt zijn om vlees te eten. Onze hoektanden blijken zo aangepast omdat we dus uiteindelijk wel vlees gingen eten. Kijk maar naar de grootste en sterkste dieren in het dierenrijk: De neushoorn, olifant, gorilla’s enz. eten alleen maar planten en zijn mega sterk vol gezonde spieren. So why do we need meat?, zou je denken.

Toch van ik dat ‘van de één op de andere dag’ ingewikkeld. Je moet het eerst vanuit binnen voelen dat je het écht niet meer wilt. Daarnaast moet je er klaar voor zijn. Anders wordt het een moeilijke strijd. Vooral als je denkt ‘Ik mag niet’. Beter: ‘Ik mag het wel, maar ik WIL het niet’. En dat is dus die hele mindset. Maar oké, dan ben je zelf vega, vegan, noem maar op, en dan krijg je een kindje. What to do? Ik geef Avéya weinig tot geen vlees. Bewust. Ik weet hoe slecht het vlees is wat er in de schappen ligt. Groenten zijn ook bespoten, maar dat kan je onder andere goed wassen. Nee, vlees wil ik niet aan haar geven. En ze mist het dan natuurlijk ook niet, want wat je niet kent, mis je niet.

Egoïstisch

Alle vitamines die wij nodig hebben kun je namelijk uit groentes, pitten, zaden etc. halen. Ik SNAP dat je echt van vlees kan houden, oprecht. Maar geloof mij, we hebben het niet nodig. Ik heb er wel een tijdje over getwijfeld of ik het niet een beetje egoïstisch vond om Avéya geen vlees te laten eten. Dat ik het haar opleg ofzo. Maar ik doe het juist vanuit liefde, omdat ik graag wil dat ze gezond is. En ze is zo’n dierenvriend. Ik vind het mega krom dat ik dan met haar naar de kinderboerderij ga, schaapjes aaien. En dat we die dan vervolgens eten bij het avondmaal. Toch snap ik het ook als je er voor kiest het wel te geven, juist als ze groter zijn. Omdat ze dan hun eigen keuzes kunnen maken. Either way, iedereen doet het op zijn of haar manier. En elke ouder heeft het beste met zijn/haar kindje voor!

Alleen maar liefde

Uiteraard als Avéya groter is en ze er wel voor kiest om vlees te eten, dan mag ze dat helemaal zelf weten. En als ze vragen heeft, zal ik die altijd beantwoorden. Ik heb sowieso het gevoel dat steeds meer mensen “wakker” worden wat betreft plantaardig eten. En tegenwoordig mis je er niks meer aan, want alles valt te “veganizen”. Letterlijk alles. Ik ging gisteren bij de McDonalds eten, en ik at de McChicken Veggie. Ik zeg je, deze smaakt precies hetzelfde als de normale McChicken. Werkelijk heaven! Je proeft nul verschil.

Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie dit allemaal doen. En zoals gewoonlijk sluit ik mijn blog weer af met: leven en laten leven. Iedereen doet het op zijn eigen manier en ik zal nooit iemand afvallen op zijn of haar mening. Alleen maar liefde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *