Geplaatst op Geef een reactie

Relax mama, een driftaanval komt bij ieder kind voor, en nee, je kunt er helemaal niks tegen doen

driftaanval

Ja hoor, laatst was het weer zo ver. Een driftaanval. In de supermarkt. Mevrouw wilde “iets lekkers”. Toen ik richting de havermout liep, en dit – hoe toevallig – tegenover de koekjes stond, was het raak. Waarom überhaupt de gezonde tegenover de ongezonde dingen moeten staan, is mij een raadsel. Anyway, een krijsend kind, op de grond, naast m’n voeten, want ik zei “nee”. “Maar ik wíhíííl iets lekkers mááhááám, waaaaa!”.

Nu was ik al niet op m’n opperbest die dag – lees: bijna ongesteld -, dus de twijfels begonnen toe te slaan. Was ik wel consequent genoeg? Moest ik het toch gewoon doen? Ligt het aan mij? Nee, ik troostte mezelf met de gedachte dat ieder kind dit heeft. En omdat dit niet de eerste driftaanval was, weet ik ondertussen wel hoe ik hiermee om moet gaan. Ik heb genoeg adviezen gelezen van experts die zeggen dat je het kunt voorkomen, maar voor mijn gevoel kun je dat niet.

What to do

Kinderen voelen, net als volwassenen, een hoop. Ze hebben zoveel emoties die ze nog niet kunnen plaatsen. En in plaats van te vertellen wat er is, uiten kinderen dit op een andere manier. Ga het vooral niet op jezelf betrekken. Oké, maar wat moet je dan wel doen? Ik ben heel erg voor het lokaliseren van gevoelens. Als mijn oudste dochter niet lekker in haar vel zit of haar enige manier om te uiten is door te gillen of huilen, dan neem ik haar bij me op schoot en praten we over wat ze precies in haar lichaam voelt. Voor de rest helpt onderstaande ook erg bij ons.

1. Ga niet gelijk in de verdediging
Adem een paar keer in en uit, voel of je letterlijk met beide voeten op de grond staat en zeg even helemaal niks. Met een kind onder de vier kun je nog niet discussiëren, dus ga dat ook vooral niet proberen.

2. Haal je kind uit de driftaanval
Haal je kind bij de plaats weg waar de driftaanval aan de gang is. Zet ‘m dus in een andere kamer of ga naar een andere plek. Zo wordt het kind niet geassocieerd met de plek van de driftaanval.

3. Leer met je kind te praten over gevoelens
Is je je kind boven de vier, dan kun je samen naar een oplossing zoeken. Ik probeer altijd te reageren met liefde: even een knuffel geven, of een kus. Schreeuwen of je eigen emoties laten zien werkt, op dat moment, juist averechts. Ik vraag altijd aan mijn oudste dochters of ze iets voelt, waar haar emotie zit en of ze bijvoorbeeld moe is of verdrietig. Vaak komt een kind vanzelf wel met een antwoord. Leg daarna rustig uit wat jouw kant van het verhaal is en ik ben ook altijd vóór het stellen van een compromis. Is dat dan toch toegeven? Nee, maar onderhandelingsruimte. En volgens mij is dat goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *