De Sint is bijna jarig en we kunnen niet achterblijven met een ayurvedisch verantwoord kruidnoten recept. Deze kruidnoten zijn lekker spicy, zo houd je vata dosha en daarmee rondspringende kinderen (enigszins) in balans.

Een herfst vol kruiden

Ayurveda leeft met de seizoenen. Elk seizoen wordt gedomineerd door een bepaalde energie, een bepaalde dosha. Door daar je voeding & lifestyle op aan te passen blijf je in balans. De herfst lijkt qua eigenschappen het meest op vata dosha (de elementen lucht en ether), omdat afbraak centraal staat. Het is de dosha die verantwoordelijk is voor beweging en creativiteit en de werking van ons zenuwstelsel.

Op een dag als de verjaardag van Sinterklaas is er genoeg beweging en onrust, reden genoeg om voor een vata-proof kruidnotenrecept te kiezen. Ayurveda gaat uit van het principe ‘opposites balance’ wat inhoudt dat je het tegenovergestelde doet om balans aan te brengen.

Vata proof

De eigenschappen van vata dosha zijn: koud, droog, ruw, licht en subtiel. Voedingsmiddelen die deze eigenschappen bevatten zullen vata dosha verergeren. Deze voedingstips helpen jou op 5 december:

- Probeer zo veel mogelijk warm te eten en voeg verwarmende kruiden en specerijen toe (kaneel, gember, kurkuma).
- Voeg extra olie of ghee toe aan maaltijden.
- Gember thee is goed voor vata.
- Warme melk kalmeert vata en het beste kun je voor amandelmelk kiezen. Met specerijen en dadels of wat maple syrup.

Wat heb je nodig?

125 speltmeel
150 gram (vegan) roomboter
4 el amandelmelk
2 el koekkruiden
2 tl gemberpoeder
4 el oerzoet

Aan de slag!

Mix alles in een grote kom. Laat de kids lekker kneden, dit werkt ook heel vata verlagend en draai kleine kruitnoten balletjes. Druk de kruidnoten iets plat met een lepel en laat ze ongeveer 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven.

Smul en geniet van de zelfgebakken kruidnoten en diffuse wat etherische lavendelolie op pakjesavond. Deze geur werkt ontspannend en houdt vata in balans. Ook lekker om een druppeltje op het kussen van jouw kindje(s) te doen of de voetjes te masseren met warme sesamolie en lavendel. Dat brengt de (hyperactieve) energie weer naar beneden en zorgt voor ontspanning zodat ze lekker kunnen slapen.

Door Eline Flux van Dandelien Ayurveda