De perimenopauze, is dat een onderwerp voor een platform voor moeders? Zeker. Want waar we altijd dachten dat dit iets was voor als je 40+ zou zijn, kun je dus al vanaf je 32ste in de perimenopauze terechtkomen. Mompany co-owner Florine heeft er ervaring mee, zeker omdat haar PMS-symptomen steeds heftiger werden, eigenlijk na haar laatste bevalling, en ze zichzelf afvroeg of het de perimenopauze zou kunnen zijn, of dat haar hormonen gewoon verstoord waren door bijvoorbeeld de korte nachten, veel energie geven etc. Ze vertelt haar verhaal.

"Ik sprak met gynaecoloog Ginny Chamorro en die bevestigde dat het zou kunnen. De perimenopauze kan al vanaf 32 jaar ontstaan. Waarom zo vroeg heeft te maken met verandering van leefstijl, hormoonverstoorders zoals parabenen en andere cosmetica-ingrediënten en hormonen die we binnenkrijgen door ons voedsel. Het was een kort gesprek, dus verder doken we er niet in. Om dat uit te zoeken raad ik aan om met een gynaecoloog te praten.

Extremen

Waarom ik de vragen aan Ginny stelde, was omdat ik na de laatste bevalling merkte dat ik enorm veel last kreeg van PMS. Een van de symptomen van de perimenopauze is dat PMS heel heftig kan worden. Daarnaast werd ik vergeetachtig, kreeg ik hartkloppingen, last van nachtzweten, depressieve gevoelens, was ik zo ongelooflijk geïrriteerd de week voor m'n menstruatie dat ik precies niks kon hebben en zo gaat de lijst nog wel even door. Het meest vervelende hieraan vond ik dat ik niet meer op mezelf kon vertrouwen. Ik dacht op dit soort momenten dat dat m'n leven zou zijn voor de komende 20 jaar. En die extremen, die waren ook verwarrend. Zo kon ik me de ene dag echt on top of the world voelen en de volgende dag keihard naar beneden donderen. Buiten dat dit extreem veel energie kost, wist ik ook 'Hier klopt iets niet.' Veel vrouwen blijken er last van te hebben. Niet voor niks dat er nu zoiets bestaat als menopauzeverlof (ik snap 'm en neem 'm absoluut op als het nodig is en de tijd daar is!). Hieronder vind je de definitie van perimenopauze en de bijbehorende "klachten". Daarna zal ik iets vertellen over PMS en wat bij mij geholpen heeft.

Perimenopauze & Symptomen

Het is de overgangsfase tussen je vruchtbare periode en het volledig uitblijven van je menstruatie. De perimenopauze kan jaren duren voordat de echte menopauze intreedt. In deze fase daalt het aantal eicellen, komen hormonale schommelingen voor en verandering in menstruatiecyclus. Houd dit dus eens bij. Daarnaast kunnen onderstaande symptomen voorkomen:

- Nachtelijk zweten
- Broze nagels
- Hartkloppingen (voor je menstruatie)
- Minder zin in seks
- Moodswings (en dan echt uit je slof schieten of een punt maken van niks)
- Opvliegers
- Slapeloosheid en vermoeidheid (maar ook lastig in slaap vallen)
- Gewichtspijnen
- Hoofdpijn
- Gevoelens van angst
- Heftige menstruaties of juist uitblijvende menstruaties
- Verhoogde bloeddruk
- Intense PMS-periode
- Gewichts- toe- of afname

Ik kon er zeker een paar afvinken. Wat ik gedurende m'n PMS-periode merkte was dit:
- Nachtelijk zweten
- Hartkloppingen
- Extreme moodswings
- Vermoeid, maar ook onrustig
- Heftige menstruaties
- Grauwige huid
- Geen energie (voor creatieve en nieuwe ideeën)
- Niet lekker in m'n vel
- Het leven ging als een soort waas langs me heen

Je kunt veel op wilskracht, maar je lichaam zegt op een gegeven moment stop. Wees dit moment voor. Als mens en ook zeker moeder geef je veel, naast alle dagelijkse dingen die er al spelen. Put je lichaam niet uit, want de kans op bijvoorbeeld een burn-out ligt dan op de loer. Om te kunnen geven, moet je jezelf voeden. Voor mij heeft onderstaande een stap in de goede richting gegeven:
- Wekelijks op gezette tijden sporten/bewegen: van pilates tot wandelen tot oefeningen thuis, wel dus op vaste dagen
- Meer structuur, agenda avond van tevoren doornemen, duidelijke lijsten maken (alles opschrijven)
- Praten met iemand. Dit kan een therapeut heeft, psycholoog of iemand waar jij je goed bij voelt.
- Kijken naar je voedingspatroon en advies inwinnen van iemand die verstand heeft van je lichaam echt voeden en suppletie
- Op tijd naar bed
- Stoppen met cafeïne en alcohol (it gets boring here, maar het is een eye-opener geweest)
- Nee zeggen. Als iets niet gaat, niet nog even doorzetten, gewoon nee. Dit heeft wel consequenties gehad voor sociale activiteiten, maar ik achtte m'n gezondheid op dat moment belangrijker.

Misschien heb je zelf tips of heb je vragen, dat kan. Door een comment achter te laten.