Pilates. Je kent het misschien wel van de apparaten, PLTS of misschien heb je het voorbij zien komen ergens. Maar wist je dat pilates ook heel goed is voor tijdens en na de zwangerschap?
Zwanger zijn en bevallen doet nogal wat met je lichaam. Zo rekken je buikspieren uit, je bekkenbodem wordt weker, het herstel kan lang duren door bijvoorbeeld een keizersnede. Al met al: ieder lichaam is anders, alleen je wilt dat het lichaam weer sterk wordt. Immers, we weten niet meer zo heel goed hoe we ons lichaam moeten gebruiken en daar komt ook bij kijken dat we veel tillen (baby op heup, luiertas, maxicosi, ravotten met de kleintjes). Als je je lichaam niet goed gebruikt en je core is niet sterk, dan kun je daar later last van krijgen. Zo kun je gebogen gaan lopen, rug- en nekklachten ontwikkelen, pijn krijgen in je knieën. Tel daarbij ook het feit op dat we zo veel achter een scherm doorbrengen, wat ook niet bevordelijk is voor je houding. Time for action!
Wat is pilates?
Pilates is een bewegingsmethode (een hele fijne!) ontwikkeld door Joseph Pilates, begin twintigste eeuw. Het wordt ook wel de core-training genoemd. Joseph ging er vanuit dat je houding, ademhaling en leefstijl als basis dienen voor gezondheid. Nou goed, daar kan je wat van vinden en natuurlijk spelen er nog andere dingen mee, maar door de unieke serie oefeningen creëer je meer kracht. Letterlijk. En figuurlijk. Je voelt je krachtiger. Een mooie uitspraak van hem: 'You're as healthy as your spin is flexible.'
Wat de methode van Joseph Pilates zo bijzonder maakt, is dat hij geloofde dat iedere beweging vanuit je core komt. Dus die diepe buikspieren. Daarom is het ook zo'n fijne training na een zwangerschap omdat je echt werkt vanuit het diepste van je lichaam. Als jij iemand ziet met een sixpack (who cares trouwens, maar stel), dan hoeft het helemaal niet zo te zijn dat diegene ook echt sterk is. Vaak is het de oppervlakkige laag die wordt aangepakt, maar niet de diepliggende laag. En laat die nou echt belangrijk zijn voor je houding, balans, flexibiliteit en kracht.
Je houding kan je sturen
Als je core sterk is, dan is dat uiteindelijk goed voor je gewrichten en voor je flexibiliteit. Ouder worden betekent niet per se dat je er ook bij hoeft te lopen als een oud omaatje. Je kunt je houding echt nog tot op hoge leeftijd "sturen". Dus hup, terug naar de kern (ah, daar komt die term dus vandaan!) en train je korset, ofwel je Powerhouse. Dit zijn de spieren rondom je rug, buik, heupen en bekken. Als je pilates eenmaal onder de knie hebt, ga je ook op dagelijkse basis beter op je houding letten.
Reformer vs. mat
Je hebt de klassieke matoefeningen en je hebt de reformer, een heus apparaat dat echt te gek is om mee te trainen. Allebei even effectief en veelzijdig om te doen. De afwisseling is goed, kijk daarom of er een studio/teacher bij jou in de buurt is die beiden geeft.
Pilates tijdens je zwangerschap
Voorkomen is beter dan genezen, wordt ook weleens gezegd. Maar, is pilates veilig tijdens je zwangerschap? Overleg uiteraard eerst met je verloskundige en luister naar je lichaam. Daarnaast wordt de training natuurlijk aangepast, want het is niet mogelijk om je diepe buikspieren aan te spannen, maar het helpt wel bij...
... het trainen van je rugspieren
... het trainen van je bekkenbodemspieren
... het trainen van je gluten
Pilates na de bevalling
Als je eenmaal bevallen bent, kun je gaan werken aan de diepe buikspieren. Na 10 lessen merk je verschil in je lichaam, na 20 lessen zie je verschil en na 30 lessen heb je een ander lichaam. Aldus Joseph. En voor de mensen die denken: zal wel zoiets zijn als yoga. Nope! It's not. Wel zijn we van mening dat je yoga anders (en beter!) kan beoefenen als je eenmaal pilates hebt gedaan of ernaast doet.
Foto: @studiopilatesnashville