Wanneer je zwanger bent, bespreek je ook altijd met je verloskundige de opties van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Uiteraard kun je kiezen voor een pijnbestrijdingsloze bevalling, maar het is fijn om de keuzes achter de hand te hebben.
Wat is er nou eigenlijk allemaal op pijnbestrijdingsgebied? En welke opties heb je thuis en welke in het ziekenhuis? We leggen uit.
Een bevalling doet pijn
Laten we eerlijk zijn, misschien niet bij iedereen even pijnlijk, maar om nu te zeggen 'pijnloos'; nee, dat niet. En trouwens, die pijn heeft ook een functie. Die zorgt ervoor dat je je focust op de baring en je je terug kan trekken op een plek waar jij je veilig voelt. Kun je de pijn aan? Zeker. Dit komt door de aanmaak van endorfinen. Deze worden aangemaakt wanneer je ontspant, of bijvoorbeeld in contact komt met warmte, denk aan een warm bad. Is het koud en ben je niet op je gemak, dan zal je meer pijn kunnen ervaren.
Soms duurt de bevalling alleen zo lang dat je even op adem moet komen. Pijnbestrijding kan dan fijn zijn. De opties op een rij.
Lachgas
Hierbij wordt er een kapje over je mond en neus gebracht, waarbij je bij iedere weer jezelf een "shot" lachgas kan geven. Is de wee over, dan haal je het kapje er weer af. Er is altijd een verloskundige bij die met je meekijkt en controle houdt.
Pijnbestrijding met de Remifentanil pomp
Remifintanil is een morfinepreparaat die je zelf kunt reguleren; jij bepaalt wanneer je het toedient. Dit wordt ook wel Patient Controlled Analgesia genoemd. Maar, je kunt niet onbeperkt blijven drukken. Het infuus kent een stop van 2 minuten, zodat het binnen de perken blijft. En over dat infuus; dat moet dus in het ziekenhuis worden aangebracht. Dit kan niet thuis.
Bijwerkingen
Je kunt er slaperig van worden of het gevoel hebben dat je de bevalling niet bewust meemaakt. Daarnaast kun je ietwat misselijk worden of jeuk over je lichaam ervaren. Bij de Remifentanil-pomp worden zowel jij als je baby in de gaten gehouden. Het kan namelijk zijn dat je ademhaling vermindert en dit invloed heeft op de baby.
Pijnbestrijding met een epiduraal (ruggenprik)
Beval je vaginaal, dan kun je kiezen voor een epiduraal, ofwel een ruggenprik. Dan heb je ook nog iets anders, dat bij keizersnedes wordt toegepast; de spinale anesthesie. Laten we het eerst over de ruggenprik hebben.
De ruggenprik
Tussen je ruggenwervels bevindt zich een ruimte waar zenuwen lopen. Deze zenuwen staan in contact met de pijnprikkels afkomstig uit de baarmoeder. Logischerwijs, als je de zenuwen uitschakelt, ervaar je geen pijn. Er wordt een slangetje in die ruimte gebracht met verdovingsmiddel.
Spinale anesthesie
Hierbij word je hele onderlichaam verdoofd. Die gebeurt bij een keizersnede. Het verdovingsmiddel komt dan terecht in de ruggenmergvloeistof. Hierdoor voel je dus echt niks meer en kun je ook je benen niet meer bewegen.
Heb jij onze borstvoedingstrui al in huis? Ook leuk als babyshower- en kraamcadeau.