Je wilt het niet; dat je kind gepest wordt of zelf pest. Toch komt het voor. En dat is niet oké. Voor niemand niet. Scholen doen er van alles aan tegenwoordig. Alleen, wat is dit, en wat kunnen ouders doen?

First of all; houd de signalen van je kind in de gaten. Spreek er al op jonge leeftijd over om open en eerlijk te zijn. Neem het serieus. Want, misschien kunnen kinderen nog niet helemaal in woorden vertellen wat er precies gebeurt, wel in hun gevoel. Hoe jong ze ook zijn. Dus als je kind thuiskomt en vertelt dat hij of zij zich buitengesloten voelt, neem dit dan niet met een korrel zout en ga met de desbetreffende leraar zitten. Hierna zal de leraar goed kunnen verwoorden hoe de dynamiek in de klas is.

Veiligheidsplan op school

Wist je dat er een pestprotocol op scholen moet zijn? We kwam dit artikel tegen op Rijksoverheid.nl. Scholen zijn namelijk verplicht om een veiligheidsplan op te stellen. Dat is misschien wel goed om te weten. Bijvoorbeeld over hoe de school het pestgedrag signaleert, welke afspreken er zijn rondom pesten en wie er vertrouwenspersoon is. Ga dus, ook voordat je een school kiest, na wat er speelt rondom het thema. Niet onbelangrijk.

Hoe herken je pesten?

Pesten is vaak lastig te signaleren; daarom zijn tekenen vanuit het kind zelf belangrijk om in de gaten te houden. Denk aan gedragsverandering. Vaak gebeurt het stiekem en niet iedereen durft erover te praten. Houd daarom onderstaande goed in de gaten:

De persoon in kwestie (die gepest wordt) reageert heftig op kleine plagerijtjes, omdat dit eigenlijk ook pestgedrag is

Een kind heeft vaker buikpijn/hoofdpijn/minder zin om naar school te gaan

Een kind is vaak alleen in de pauze, wordt nooit uitgekozen of blijft langer hangen op school

De cijfers verslechteren

Worden er bijnamen gebruikt? Neem dit serieus en praat met de docent

Voor de ouder

Keur pestgedrag nooit goed. Ouders geloven vaak eerst niet dat het aan de hand is (vanuit pester of degene die gepest wordt), want we zijn vaak loyaal naar onze kinderen. Wees de volwassene in dit geval en laat zien dat je het er in geen enkel opzicht me eens bent. Vraag vandaag bijvoorbeeld eens aan je kind of er kinderen gepest worden in de klas en wat eraan gedaan wordt.