Geplaatst op Geef een reactie

Pedagogisch medewerker Lize van Kindergarden: “Dit is de kracht van positief opvoeden”

We schreven er al eerder over: Positief opvoeden. Eh, maar opvoeden doe je toch altijd op een positieve manier? Nee dus. Logisch, want je neemt je eigen gebruiken en gewoontes van vroeger mee in de huidige opvoeding en dat werkt soms averechts. Of: je bent moe en gebruikt vaker ‘nee’ dan ‘ja’. Positief opvoeden is niets meer dan de manier waarop je iets doet, maximaal effect heeft. Pedagogisch medewerker Lize van Kindergarden legt uit.

Positief opvoeden houdt in dat je niet kijkt naar wat niet goed gaat, maar juist naar wat wel goed gaat. Dit betekent niet dat je geen grenzen meer mag stellen, want kinderen hebben grenzen en structuur nodig. Je richt je vooral op wat een kind goed doet, en bekrachtigt dit. Negatief gedrag van een kind probeer je te veranderen in positief gedrag en je legt uit waarom bepaald gedrag niet getolereerd wordt.

1. Leuker alternatief

Slaat je kind bijvoorbeeld zijn of haar broertje, dan zeg je niet: ‘Nee, stop met slaan. Dat mag niet,’ maar: ‘Stop met slaan, daar doe je jouw broertje pijn mee. Kijk, daar ligt de bal. Is het niet veel leuker om samen met je broertje met de bal te gaan spelen?’ Hiermee geef je aan dat het slaan niet getolereerd wordt en bied je een leuker en gezelliger alternatief aan.

2. ‘Nee’ en ‘niet’ vermijden

Positief opvoeden draagt er toe bij dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen die veel zelfvertrouwen hebben. Bij Kindergarden zijn wij elke dag bezig met het positief benaderen van kinderen. We bevestigen kinderen in wat ze goed doen en al goed kunnen. En we ondersteunen ze in hun individuele ontwikkeling. Ook corrigeren we kinderen altijd positief. We veroordelen hen nooit als persoon en corrigeren het gedrag wat ze vertonen. Daarbij proberen we de woorden ‘nee’ en ‘niet’ zoveel mogelijk te vermijden.

Complimenten geven

Als we kinderen willen laten weten dat ze het goed doen, geven we vaak een compliment. Belangrijk hierin is dat we kinderen helpen om zelf te gaan handelen. Je geeft daarom een compliment beschrijvend in combinatie met wat het effect is. Bijvoorbeeld: ‘Ik zag dat jullie het niet eens waren maar jullie hebben allebei gezegd wat jullie willen en het samen opgelost; nu kunnen jullie weer lekker spelen. Fijn!’

kindergarden

Kijk, dat is al een stuk helderder! Wil je nog meer tips? Ga dan head over heels naar de website van Kindergarden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *