Geplaatst op Geef een reactie

Over deze 5 dingen maak ik me niet meer druk sinds ik moeder ben

Florine Duif Lexie en Isabel

Vroeger, dan heb ik het over het tijdperk voor de kinderen, maalde ik wat af. Ik analyseerde me suf. Zocht overal een antwoord op en maakte me vaak zorgen over dingen. Toen ik Isabel in m’n armen kreeg, veranderde dat direct. Oké, ze waren er nog, maar anders. Prioriteiten werden duidelijker. Ik kon gemakkelijker minder belangrijke van belangrijke zaken scheiden. Het leven werd opeens heel duidelijk. Misschien werd m’n leven zelfs wel kleiner. Maar ergens vond ik dat fijn. Het voelde alsof er helderheid werd gecreëerd.

Begrijp me niet verkeerd, zodra je moeder wordt, komt er van alles op je af. Ook dingen waarvan je nog nooit eerder had gehoord. Buikkrampjes? Reflux? Leven op drie uur slaap per nacht? Het is echt niet zo dat je nooit meer zorgen hebt. Je zorgen verplaatsen zich. Ze transformeren. Je leven verandert. Je zorgen ook. Zo kan ik me bijvoorbeeld veel minder druk maken om de onderstaande dingen.

1. Mijn huis lijkt op een Pinterest-plaatje

Was eerst vrij belangrijk. Ik pinde wat af. En ja, mijn huis is op verschillende media geweest. Ook nu komen er geregeld mensen thuis filmen of fotograferen. Maar ik hoef me niet meer druk te maken over troep. Sterker nog: er is altijd wel troep. Speelgoed wat niet goed is weggewerkt, rondslingerende tekeningen. Een pop in een hoek. Het hobbelpaard van Lexie. Weet je, i give zero f*ck anymore, want het is er huiselijker dan ooit. Ik verontschuldig me dan ook niet meer. It’s just what it is.

2. Door iedereen aardig gevonden willen worden

Jup, ook dat kon nog weleens een zorg zijn. En in de loop der jaren hebben zich verschillende vriendschappen aangediend, maar van sommige heb ik ook afscheid genomen. Ik weet nu wie m’n echte vrienden zijn. En dat is heel fijn. Vooral als je even met je ziel onder je arm loopt. Ze zijn er voor me. Als ik inderdaad maar drie uur heb geslapen. Als ik me onverhoopt een falende moeder voel. Maar ik kan ook met ze lachen. We drinken wijn. We hebben diepe gesprekken. Is dat waar het leven om draait? Misschien niet altijd. Soms kunnen oppervlakkige relaties ook heel prettig zijn. het leven hoeft niet altijd heel intens te voelen. Maar mijn echte vrienden zijn er altijd. En ik ben er voor hen. Love you.

3. Me schamen

Sinds ik moeder ben, probeer ik in volle overgave te leven en te zijn. Mensen moeten me maar nemen zoals ik ben. Ben je het daar niet mee eens, even goede vrienden, maar ik ga me niet anders voor doen. Zelfde geldt voor jou hoop ik :). Ik wil mijn kinderen meegeven dat ze mogen zijn wie ze zijn. Ik verontschuldig me niet als de één een driftaanval krijgt in een lunchzaak. Zolang ze nog niet kunnen praten over gevoelens, uiten ze dat op een andere manier. Tuurlijk vind ik het even lastig. Maar dit is wie ze zijn. En ik hoop echt dat ze voor altijd zichzelf blijven. Volgens mij lukt dat alleen maar als je bij jezelf begint.

4. Doen wat de rest van je verwacht

Oh ja, verwachtingen. Dat had ook nog een punt kunnen worden. Sinds ik moeder ben, verwacht ik van niemand iets meer. Verwachten creëren teleurstellingen. Daarbij: zodra je moeder wordt, gaat er een hele andere wereld voor je open. Je krijgt te maken met producten, met adviezen, met kinderopvang, scholen etc. Het belangrijkste is dat je echt bij jezelf blijft. Wat is voor jou belangrijk? Wat zijn jouw/jullie waarden? Wil jij borstvoeding geven? Prima. Kies je voor de fles. Ook prima. Meningen zullen er altijd blijven, dus beter dat je dicht bij jezelf blijft.

5. Onbenullige dingen

Shit, pindakaas vergeten te halen. Kun je weer helemaal terug. Vroeger kon ik me daar druk om maken. Nu kan ik denken ‘Joh, komt morgen wel’. Er zo zijn er nog honderdduizend andere dingen die me veel minder interesseren. Dat boekenplankje wat nog moet worden opgehangen. Die vlek in m’n jurk. Zonder make-up over straat. Jezelf versloffen is iets anders. Ik ben zeker voorstander van aandacht aan je lichaam besteden, maar het hoeft niet allemaal meer zo perfect. En dat geeft rust. Waar maak jij je niet meer zo druk over? Ben benieuwd.

LEES OOK: Sinds ik kinderen heb, merk ik hoeveel waarde we eigenlijk hechten aan tijd en hebben we altijd maar haast

Fotografie: Marilyn Bartman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *