Geplaatst op Geef een reactie

Nanny aan huis: alles wat je moet weten

nanny aan huis

“Je hebt een drukke baan en aan het einde van de dag is jouw to do lijst nog lang niet afgewerkt. Je laat alles uit je handen vallen, omdat jij de tijd was vergeten en het kinderdagverblijf zo sluit. In volle vaart rijd je naar de kinderopvang. Je rent naar binnen en ziet dat alleen de jas van jouw kindje er nog hangt. Met je kind onder je arm race je door de supermarkt voor de laatste boodschappen. Thuis wil je kindje niet meer eten en is het moe van de actieve dag met alle indrukken. Op het moment dat jij je kind in bed ligt, wil het niet meer slapen en om half negen zit je uitgeput op de bank. De avond kan beginnen.”

Naast dat je je kinderen naar een kinderdagverblijf of naar een gastouder kunt brengen, weten veel ouders niet dat er ook kinderopvang aan huis bestaat. Bij een Nanny aan huis blijven de kinderen thuis en hoef je niet te halen en te brengen. De kinderen zijn in hun eigen omgeving, slapen in hun eigen bed en hebben 1 vast gezicht. Daarnaast heb je ook recht op kinderopvangtoeslag. Nadat ik zelf was bevallen van een tweeling vond ik het ideaal dat de kinderen thuis konden worden opgevangen. Mijn tweeling is geboren met 36 weken, met een slechte start. De jongste van hen heeft nog bijna 4 weken in het ziekenhuis gelegen en de ander heeft met 3 maanden nog een bloedtransfusie gehad.

Voordeliger

Het gaf mij een fijn gevoel dat ze in hun eigen bed en box lagen, met de vertrouwde geurtjes en geluidjes, als ik aan het werk was. Doordat ik een eigen bedrijf heb, ben ik met 10 weken weer gestart met werken, maar kon ik de Nanny tijdens mijn verlof rustig inwerken. De oudste hebben wij van het kinderdagverblijf gehaald en werd ook thuis opgevangen. Zeker met een groot gezin is een Nanny aan huis al snel voordeliger.

De laatste jaren gaan er steeds meer moeders weer aan het werk, hierdoor is ook de behoefte aan opvang toegenomen. Van de werkende vrouwen werkt 57% deeltijd en het grootste gedeelte maakt hierbij gebruik van kinderopvang. De afgelopen 8 jaren bemiddelen wij al tussen Nanny aan huis en gezinnen en hebben wij al honderden gezinnen aan een leuke Nanny geholpen. Een Nanny aan huis is gekwalificeerd om te werken in de kinderopvang en onderscheid zichzelf hiermee van een oppas.

Vast gezicht

Een Nanny aan huis is een vast gezicht voor een kind. Zeker voor jonge kinderen is het belangrijk dat zij een vertrouwd gezicht in hun omgeving hebben. Nanny aan huis werken vaak 2 of 3 dagen per week bij een gezin en bouwen hierdoor snel een vertrouwensband op met een kind.
Een Nanny aan huis begint met werken kort voordat de ouders het huis verlaten en zorgen ervoor dat kinderen zich klaar maken om aan de dag te beginnen. Het kan zijn dat de Nanny met de kinderen ontbijt en hen aankleedt, of dat zij een kind naar school brengt.De Nanny werkt met een vaste dagindeling, zodat de kinderen weten waar zij aan toe zijn. Gedurende de dag biedt zij verschillende activiteiten aan, voorlezen, knutselen, puzzelen, zingen/dansen en met de kinderen naar buiten. In overleg met ouders kan er worden afgesproken dat de Nanny licht huishoudelijke werkzaamheden doet, zoals een vaatwassen uitruimen, stofzuigen, eten koken, boodschappen doen en een was draaien met kinderkleding.

GGD inspectie

Alle Nanny’s worden, voor zij beginnen, geïnspecteerd door de GGD. De GGD controleert in hoeverre er wordt gewerkt naar de richtlijnen in de kinderopvang. Daarnaast brengt het nanny bureau 2 keer per jaar een bezoek aan huis en wordt er met ouders en de Nanny geëvalueerd.
Om ervoor te zorgen dat er kwalitatieve opvang wordt geboden wordt er gestart met een uitgebreide screening. De sollicitanten die op de vacature van een gezin reageren worden eerst gebeld voor er een selectiegesprek wordt ingepland. Tijdens het selectiegesprek worden er casussen voor gelegd om het pedagogisch handelen van de Nanny te testen. Er wordt altijd een referentie ingewonnen en er zijn 2 kennismakingen en een mee draaidag, voor het gezin besluit of zij een overeenkomst willen aangaan met de Nanny.

Hoeveel uur?

In een overeenkomst wordt afgesproken hoeveel uren per maand de Nanny voor het gezin gaat werken, wordt aangegeven wat de kosten zullen zijn en welke opzegtermijn er wordt afgesproken. Alle Nanny’s aan huis werken volgens de regeling dienstverlening aan huis. Hierbij heeft de Nanny de zekerheid dat zij voor langere tijd een vaste baan heeft en de ouders meer garantie op een vast gezicht voor hun kinderen. Ouders geven aan dat de Nanny een onderdeel is van het gezin en Nanny’s geven aan dat het heel fijn is dat zij kindgerichte aandacht kunnen bieden aan een kind. Zij dragen bij aan de ontwikkeling van een kind en kunnen door hun pedagogische kennis deze ontwikkeling stimuleren. Ben je enthousiast geworden en wil je weten of deze vorm van opvang ook bij jullie past? Je zou eens kunnen kijken op Nannyservicenederland.nl

Dit artikel is vrijwillig geschreven door Marenne van Nanny Service Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *