Geplaatst op Geef een reactie

Zwangerschapsjeuk; hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen?

zwangerschapsjeuk zwangere vrouw strand

Als moeder gaat er een wereld vol nieuwe begrippen en activiteiten voor je open. En er is best wel wat meer mogelijk dan vroegah. Moxi behandelingen, een 3d beeld maken van je zwangere lijf en het steamen van je yoni. Eh, wat? Geen zorgen. Wij snappen dat je als moeder wel wat beters te doen hebt dan de hele dag op Google zitten, dus maakt The Mompany speciaal voor alle mama’s een naslagwerk. Met hulp van experts zoeken wij de wie, wat, waar voor je uit. Handig. Vandaag vroegen wij aan Lotte Ouwehand van verloskundigen Witsenkade in Amsterdam de ins en outs van zwangerschapsjeuk.

Zwangerschapsjeuk

[1] betekenis Jeuk tijdens de zwangerschap. 1 op de 5 vrouwen heeft er last van.
[2] Hoe ontstaan Vaak wordt de jeuk veroorzaakt door het groeien van de buik (en van de borsten, billen en benen). Soms zie je na de jeuk ‘striae’ ontstaan. Striae zijn het gevolg van stukjes uitgerekte opperhuid en bindweefsel. Deze rood-paarse strepen zijn helaas niet te voorkomen en gaan ook nooit meer weg. Wel worden ze na verloop van tijd lichter van kleur en daardoor minder zichtbaar. De jeuk die te maken heeft met de groei van de huid verdwijnt meteen na de bevalling. Deze jeuk is onschuldig maar helaas is jeuk dat niet altijd.
[3] Verder onderzoek Jeuk kan nog veel meer oorzaken hebben naast het groeien van de huid en kan zich in veel vormen laten zien: zichtbaar (denk aan bultjes, blaasjes of vlekken), maar ook onzichtbaar (niets te zien aan de huid, maar wel jeuk). Omdat jeuk ook een symptoom kan zijn van iets wat gevaarlijk kan zijn voor de baby (zoals bij zwangerschapscholestase), wordt er altijd aangeraden om bij jeuk contact op te nemen met de verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen beoordelen of er verder onderzoek nodig is.
[4] tips bij zwangerschapsjeuk: Heeft jouw jeuk geen verder onderzoek nodig en is het onschuldig, dan zijn er een aantal tips om de jeuk te verminderen: 1. Droog je na het douchen niet meteen af, maar smeer een vette crème op je nog natte huid. 2. Masseer je huid minimaal 2 keer per dag in met een vette crème. 3. Ga niet te vaak douchen of in bad (het liefst maximaal 1 keer per 1 tot 2 dagen). 4. Gebruik geen zeep die je huid kan uitdrogen. 5. Zorg dat je huis niet te droog is. Plaats bijvoorbeeld bakjes water op de verwarming zodat de lucht vochtig blijft. 6. Als je gaat zwemmen, smeer dan ook voor het zwemmen je buik in met een vette crème om je huid te beschermen tegen het chloor dat in het water zit.

Heb je last van zwangerschapsjeuk? Ga dan naar een deskundige zoals een verloskundige of een gynaecoloog.

Auteur: Marloes Berghege

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *