Geplaatst op 4 Reacties

Miami Mom Sharon: “The American Dream, gone with one shot”

Sharon van Tienhoven The American Dream

Dit is mijn tweede artikel voor The Mompany en tot mijn spijt is er wederom een verdrietige aanleiding. Een onderwerp waar we onze ogen niet voor kunnen sluiten, want Amerika is ‘in shock’. The “American Dream, gone with one shot“, noem ik het. Afgelopen woensdag werden onschuldige kinderen het slachtoffer van een dodelijke schietpartij op een High School, nog geen 45 minuten hiervandaan. Tot ieders grote verdriet is hierbij de dochter van een collega van mijn man, Alex, om het leven gekomen.

Vanaf het moment dat wij naar Amerika zijn verhuisd, zijn we ons bewust van het feit dat we in een land wonen waar – met name in Florida – wapens bij wet (onder bepaalde voorwaarden) zijn toegestaan voor particulieren. Iets wat wij in Nederland niet begrijpen. Dit betekent voor ons als gezin dat we altijd op onze hoede moeten zijn en dat we bij onenigheid (bijvoorbeeld in het verkeer of sociaal contact) vaak kiezen voor een “silent exit”. Een discussie die uit de hand loopt in de rij van de supermarkt, een irritatie op de weg of een ordinaire burenruzie kan uitlopen op een confrontatie met een vuurwapen. “So better safe then sorry”, want deze situaties wil je liever niet meemaken. Gelukkig hebben we dit zelf in de hand.

Het verschil tussen het Amerikaanse idee over wapenbezit en dat van ons als Nederlanders wordt duidelijk wanneer we onze nieuwe buren ontmoeten. Échte Amerikanen. Hoewel ze, zoals zovelen, op jonge leeftijd van Cuba naar Florida zijn gekomen, zijn ze toch al ongelooflijk ingeburgerd in de USA. Wapenbezit vinden ze volstrekt normaal.

Don’t get me wrong: het zijn vreselijk lieve mensen die altijd voor ons klaar staan. Zonder deze buren hadden onze zoontjes de hele zomer binnen moeten zitten, aangezien de tuin nog niet Miami-proof is. Ze waren direct gecharmeerd van onze boys en voor we het wisten zaten we een aantal keer per week bij ze aan het zwembad en werden we enorm gepamperd. Tijdens orkaan Irma moesten de buren noodgedwongen thuis blijven en kregen we dagelijks updates over ons huis. Beter een goede buur dan een verre vriend! Maar… hoe ga je ermee om dat de buurman altijd zijn wapen in het zicht heeft liggen. Tot op heden durven we er eigenlijk niet over te beginnen. Er zijn een aantal momenten geweest waar duidelijk naar voren kwam dat zij niet zullen aarzelen een indringer per direct neer te schieten, en dat ze het huis niet verlaten zonder wapen. Zonder wapen voelen ze zich niet veilig in Miami. Hier kunnen wij als nuchtere Nederlanders niet bij.

Door in Miami te wonen zijn wij Nederland nog meer gaan waarderen en realiseren we ons dat het leven niet vanzelfsprekend is en dat we van geluk mogen spreken dat je in Amsterdam ‘s nachts zonder angst naar huis kunt fietsen. Wij voelen ons overigens ook veilig in Miami: we weten waar we wél en niet moeten komen en passen ons aan aan onze nieuwe stad. We hopen dat het Amerikaanse Congres, en dan met name het Republikeinse gedeelte, wakker wordt en verandering in de grondwet zal aanbrengen, al blijft dit hoogstwaarschijnlijk een illusie, want Amerikanen weten niet beter.

Alaina Petty – Rest in Peace ♡

LEES OOK: Bregje’s column: mijn kinderen gaan ‘kaalvoet’ door het leven

4 gedachten over “Miami Mom Sharon: “The American Dream, gone with one shot”

  1. Mooi geschreven en heftig als het zo dichtbij komt, zo’n shooting. XOXO

    1. Dank lieverd! Zeker heftig maar ook juist weer beter te relativeren omdat je gewoon door blijft gaan met het “normale” leven. Begrijp je? LFS

  2. I loved it!! Yes, I had to translate it to English?? Love you and wish you always the best of the best!!! Kiss the kids!!

    1. DianiBanani, you’re so funny! See you soon, almost mommy to a lovely baby girl <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *