Posted on Geef een reactie

Met deze 10 uitdagingen krijgen alle first time moms te maken het eerste jaar

uitdagingen moederschap

Het krijgen van een kindje wordt vaak omschreven als het mooiste op de hele wereld. En dat is ook zo. Wat is immers een groter voorrecht dan het mogen zien opgroeien van een klein mensje zo dichtbij je. Maar toch, een kindje grootbrengen is ook one hell of a job. De eerste jaren worden niet voor niets vaak omschreven als tropenjaren. Waarom dat dan is? Nou, om deze redenen. In willekeurige volgorde. Overigens zeggen we dit niet om in een bepaalde slachtoffer rol te vallen, maar omdat we een realistisch beeld willen schetsen. Het krijgen van een kind is dé ultieme spiegel en daar kunnen emoties bij komen kijken, die je van tevoren niet had ingecalculeerd.

1. Somberheid

Veel ouders, met name moeders, ervaren de eerste periode gevoelens van somberheid. Dat kan door de hormonen komen. Of door het slaapgebrek. Of misschien omdat je je oude leventje mist en het leven met een baby niet zo is als je had verwacht. Hoe dan ook, somberheid komt veel vaker voor dan je denkt, want helaas wordt daar nog steeds moeilijk over gesproken. Alsof het iets zou zeggen over de liefde voor je kind of over hoe jij het als moeder doet. Newsflash: somberheid heeft niets met deze zaken te maken.

2. Angst/paniek

Hoe kan het ook anders. Alles is nieuw en je kindje is zo kwetsbaar. Mega spannend allemaal. Logisch dat dat je bang kan maken. Als de draai gevonden is wordt dat vaak vanzelf beter. Praat er tot die tijd vooral met anderen over en vraag hoe zij het doen. Het helpt vaak al zo enorm om te beseffen dat je niet de enige bent.

3. Verminderd/geen seksleven

Gezegend zijn diegenen bij wie het baren en opvoeden van een baby geen invloed heeft op dat gebied. Dat is een zeldzaam ras. Hoe kan het ook anders. Alles “daar beneden” heeft een flinke dreun gehad, hormonen gieren door het lijf en er is tijd en slaap tekort. Soms zijn vrouwen bang dat het pijn gaat doen de eerste keer als er weer gevreeën wordt. Die angst komt vaak voor na een heftige bevalling. Geef het de tijd om te wennen en helen. Sta samen met je partner stil bij wat er nodig is om weer intiem te worden. Plan tijd hiervoor in en herontdek elkaar weer. Een vriendin noemde deze periode eens de seksuele revolutie. Best een goede benaming en eigenlijk een hele leuke en spannende tijd. Alsof je het weer voor het eerst met elkaar doet.

4. Relatieproblemen

Je zult de eerste niet zijn bij wie de relatie flink onder druk komt te staan. Alle andere genoemde redenen dragen hieraan bij. Wees je hier bewust van en werk hieraan. Helaas gaat dat niet vanzelf. Accepteer dat jullie relatie momenteel niet het allerleukste ooit is. Maar jullie zijn een team. En staan voor een nieuwe uitdaging. Blijf tijd voor elkaar vrijmaken, praat met elkaar. Knuffel met elkaar. Vergeet vooral niet waarom jullie ooit bij elkaar zijn gekomen.

5. Moeite met de nieuwe rol

Van sexy vriendin met tonnen energie ga je ineens naar een uitgebluste moeder. Vroeger deden jullie de lichten uit in elke kroeg, lagen jullie dagenlang katerig in bed en was er ruimte voor spontane avondjes weg. Nu niet meer. En dat is wennen. Je neemt afscheid van een deel van jezelf en je oude leventje. Ineens lig je op vrijdag avond om 10 uur in bed en heb je verantwoordelijkheden die er eerst niet waren. Het is een nieuwe levensfase. Iedereen met kinderen komt daarin terecht. En als de nieuwigheid eraf is en de balans is hervonden komen bepaalde zaken uit je oude leventje echt wel weer terug. En stiekem is het ook best lekker om vroeg je bed in te duiken en een leven te hebben wat zich vooral overdag afspeelt.

6. Moeite balans te hervinden

Wat deed je vroeger met al die tijd die je had? Tijd is de eerste jaren een zéér schaars goed. Als je niet oplet word je overspoeld door alle zaken die horen bij het moederschap. Alles draait om het kind. Tijd, energie, alles. Het is heel belangrijk hierin weer een balans te vinden. Plan me-time in, zó belangrijk. Vraag daarbij hulp van anderen. Je hoeft niet alles alleen te doen. En hey, er is véél minder tijd dan vroeger, maar je waardeert het wel meer.

7. Ziek, zwak en misselijk

Een van mijn persoonlijke lowlights in het leven als kersverse moeder was het feit dat ik het eerste jaar vrijwel continu ziek was. Vroeger was ik de sterkste van allen. Griep? Nooit! Ziekmelden op werk? Never! Mijn manager was er eens in een functioneringsgesprek verbaasd over dat ik me de afgelopen jaren nooit ziek had gemeld. En nu? Nu was ik een kwakkelend hoopje ellende. Werkelijk alles pikte ik op. Chronisch verkouden, 4 keer gevloerd en een week op bed gelegen. Hoofdpijn, maagklachten, alles. Bah. Je immuunsysteem is niet optimaal door het slaapgebrek en je neemt alles over wat je kleintje meeneemt uit de crèche. Niet zo heel veel aan te doen helaas. Vitamientjes, tijd voor jezelf, that´s it. Het gaat weer voorbij. Echt.

Bovengenoemde zaken zijn dingen waar veel ouders in het eerste jaar tegenaan lopen. Vaak vindt alles vanzelf weer zijn weg. Soms is dat helaas niet het geval. Dan duren de klachten te lang of zijn ze zo heftig dat het te grote invloed heeft op het dagelijks functioneren. Trek in dat geval zeker aan de bel. Het is helemaal niet nodig er in je eentje mee rond te blijven lopen. En vaak zijn, met die extra hulp, de klachten alsnog snel te verhelpen.

DOOR: Tanja van Assendelft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *