Geplaatst op Geef een reactie

Lieve mom, iedereen is anders en heeft een andere kijk op het moederschap, dus oordelen heeft geen zin

meisje brug

Soms zijn er dingen waar je het niet mee eens bent of die je anders zou doen in je eigen leven. Word je moeder, dan merk je pas eigenlijk hoeveel je oordeelt. Althans, dat was bij mij het geval. Ik had m’n eigen manier van opvoeden, bij deed ging baby nummer één eigenlijk alles volgens het boekje en had ik overal wel een antwoord op. Maar toen werd ik me ervan bewust dat ieder gezin compleet anders is. Duh, hoor ik je zeggen. Maar ik bedoel meer te zeggen: iemands mening kan belangrijk zijn, maar volg vooral je eigen pad.

En daarbij: dingen veranderen. Waar ik bij nummer één de suikers en schermtijd echt kon vermijden, denk ik nu met twee kinderen ‘Oh well, als zij er blij van worden.’. Niet dat ze nu enkel snoep en iPads in hun handen krijgen gedrukt, maar je wordt makkelijker. Of dat je ergens ontspannen koffie aan het drinken bent met je kind en verderop een moeder mét krijsende variant weigert weg te gaan. Vroeger kon ik me daar druk om maken, maar nu kan ik zeggen: been there. Het is niet erg lieve mama, I feel ya.

Bagage

We moeten elkaar supporten. Iedere mama heeft af en toe een knikje nodig: ‘Je bent goed zoals je bent.’ Waar je ook vandaan komt. Wie je ook bent. We kunnen niet meer liefde geven dan dat we nu al doen. En konden we meer geven of konden we het beter doen, dan hadden we dat gedaan. Het moederschap is een eeuwige, onzichtbare en energetische verbinding met je kind. Hoe anders iedereen ook is, deze “navelstreng” is bij iedere moeder aanwezig. Dat verbindt ons en daarom heeft oordelen geen zin. Opvoeden doe je vanuit je hart, op gevoel. We leren van onze moeder, van oma’s, overgrootoma’s en ga zo maar door. Iedereen draagt bagage met zich mee. Bij iedereen is de bagage anders. Bij de één is-ie heftig, bij de ander fijn. We worden gevormd en gecreëerd. We geven lessen door aan onze kinderen. Alles vanuit liefde. Lieve mom, je doet het goed. Mensen hoeven niet over jou te oordelen. En vice versa geldt het zelfde. Jij bent de moeder en moet een klein wezen grootbrengen. Stop de energie in dit prachtige en leerzame proces. Sta, zoals een moeder mag gaan staan. Ik zie je staan. You’re the momb.

LEES OOK: Deze foto laat precies zien waarom moeders echt bedrust moeten nemen na hun bevalling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *