Posted on Geef een reactie

Lieve mom, als moeder krijg je te maken met andere emoties en die mag je ook gaan voelen

emoties

Zolang je nog geen moeder bent, voel je wat je voelt. Krijg je een kind dan komen daar andere emoties bij kijken. Klinkt gek, maar is waar. Het lijkt wel of je gevoeliger wordt. Empathischer misschien wel. Zie je een ziek babyolifantje op televisie dan is de kans groot dat de tranen gaan stromen. Sowieso worden de emoties aangewakkerd door alles waar kinderen bij betrokken zijn. Het lijkt wel alsof er een doos met nieuwe emoties wordt opengetrokken.

Over het algemeen heeft de vrouw hier meer ‘last’ van dan de man. Alleen wij vrouwen vinden onszelf dan vaak aanstellers. Zo ondervinden we vaker een schuldgevoel en lijkt het net alsof ons verantwoordelijkheidsgevoel groter is. Neemt niet weg dat de partners in het spel dit niet hebben alleen hebben wij vaak de neiging ons aanstellers te voelen. En daar zit de crux. We zijn namelijk ook echt meer gaan voelen. Onze emoties zijn dieper geworden. Rauwer. Echter, misschien wel. Maar het is nieuw. En alles wat nieuw is, is spannend. Neemt niet weg dat het een hele interessante reis is.

Luiseren vanuit je hart

Contributor Saskia Nefkens legt het als volgt uit: “We zijn in een nieuw tijdperk beland. Een tijdperk waarin we mogen gaan voelen. En bovenal: gaan luisteren naar en handelen vanuit ons hart.” We mogen onze vrouwelijke energie optimaal gaan inzetten, waardoor er een liefdevolle samenleving ontstaat. Voor onszelf, maar ook zeker voor ons nageslacht. Die nieuwe emoties zijn er niet voor niks. Negeer ze daarom ook niet. Misschien willen ze je wel iets zeggen. Vaak hebben ze te maken met een “vroegere pijn”. Een onzekerheid. Stel dat jij een enorme binnenvetter bent en niet zo snel iets zegt wat je op je lever hebt, dan is de kans groot dat jouw kind sommige dingen ook niet durft uit te spreken.

Wat kun je doen?

Voel wat je voelt. Ga even zitten. Voel alles, ook als het letterlijk pijn doet. Hang er geen label aan. Maar laat het zijn. Op deze manier word je je bewust van je gevoelens en kun je op zo’n moment kijken hoe het met je kind gaat. Misschien zit hij of zij wel in een lastige fase. Vraag jezelf af wat dit over jou zegt. Voel jij misschien nog ergens iets? Door je hiervan bewust te worden, ben je je langzaam aan het losmaken van het gevoel, wat goed is.

Besef daarna dat het altijd aan jou ligt en nooit aan je kind. Je kunt het gedrag van je kind nooit bij hem of haar neerleggen. Jij speelt hier altijd een rol in. Een mooie manier om je kind te helpen bij zijn of haar gevoelens is door met je kroost te gaan zitten en te gaan ademhalen. Blijf ademhalen en word bewust van de gevoelens. Wederom: laat het zijn en hang er geen label aan. Zo wordt er een hoop duidelijk en worden energieblokkades opgeruimd. Wedden dat je een groot verschil bij jezelf en bij je kind merkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *